Litet förtroende för krisberedskapen

BEREDSKAP2015-02-12
Förtroendet för hur allmänheten skulle klara en kris är lågt bland de som ansvarar för beredskapen i kommuner, landsting och länsstyrelser. Det framgår av en enkät som gjorts av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB.

Förväntningar på hur allmänheten kan hantera en kris är lågt bland tjänstemän som är ansvariga för beredskapen. De flesta bedömer att människor skulle klara sin självförsörjning i högst ett dygn. Det framgår av MSBs enkät.

”Kunskapen om det egna ansvaret vid kriser är sannolikt låg hos allmänheten. Information finns, exempelvis på DinSäkerhet.se, Krisinformation.se och på många kommuners webbplatser, men det är en utmaning att väcka intresse för frågorna och verkligen få människor att agera”, säger enhetschef Stefan Anering i ett pressmeddelande från MSB.

MSB har låtit frågat alla beredskapssamordnare eller motsvarande, vid länsstyrelser, landsting och kommuner om gränsdragningen offentligt och enskilt ansvar vid kriser. Frågorna har också gällt tron på människors förmåga att hantera allvarliga händelser och kriser, exempelvis störningar i el-, värme- och vattenförsörjningen.

De flesta är överens om att enskilda borde kunna täcka det egna hushållets behov under två-tre dygn. Men också om att de flesta nog bara klarar högst ett dygn utan stöd av samhället.

”Vi behöver informera brett om vad som förväntas av de som har förmåga att ta ansvar för sin egen beredskap. Det ligger i krisens natur att resurserna är knappa och först måste gå till grupper i samhället som inte själva kan bygga upp en hemberedskap”, säger Stefan Anering.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

MSB Krisberedskap
Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.