Littorin KU-anmäld

ARBETSFÖRMEDLINGEN2008-04-11

Arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin, m, har blivit anmäld till riksdagens konstitutionsutskott, KU, för behandlingen av Arbetsförmedlingens chef Bo Bylund.

Det är riksdagsmannen Peter Hultqvist, s, som har KU-anmält Sven Otto Littorin. Enligt anmälan har arbetsmarknadsministern föregripit regeringens beslut att sparka generaldirektören Bo Bylund.

”När generaldirektörer ska tillsättas, omplaceras eller avskedas ska detta ske genom ett kollektivt regeringsbeslut. Något regeringsbeslut om att Arbetsförmedlingen ska ha en ny generaldirektör fattades dock inte förrän i dag, den 10 april”, skriver Peter Hultqvist i sin anmälan.

Redan en vecka tidigare kallade arbetsmarknadsministern till sig Bo Bylund för att berätta att han inte skulle få behålla sitt uppdrag.

När det gäller arbetsrätten är regeringen inte bara ett politiskt organ, skriver Peter Hultqvist. Som arbetsgivare har regeringen ett direkt ansvar för och ett avtalsförhållande med individer:

”Det torde vara en stark känsla av rättslöshet som infinner sig hos den enskilde när en minister på detta sätt visar sin makt. Huruvida detta är förenligt med de bestämmelser som finns i regeringsformen om opartiskhet och saklighet bör också prövas av konstitutionsutskottet.”

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA