LO anmäler regeringen till ILO

ARBETSMILJÖ2013-11-28
I ett brev till ILO, FNs organ för arbetslivsfrågor, pekar LO på en rad brister i den svenska regeringens redovisning av arbetsmiljötillsynen. Enligt LO bryter Sverige mot ILOs konventioner.

De senaste årens nedskärningar av anslagen till Arbetsmiljöverket har lett till en lång rad brister i myndighetens verksamhet. Det gör att Sverige inte längre uppfyller kraven i de ILO-konventioner som Sverige har skrivit under, anser LO. Inför ett möte med ILOs expertkommitté har LO skickat över en lista över de brister i Arbetsmiljöverkets verksamhet som har identifierats.

”Varje vecka dör någon i en arbetsolycka. Listan blir ännu längre när man räknar in alla som dör av arbetssjukdom och självmord orsakade av arbetet. Sammanlagt dör i Sverige minst 1 400 per år av jobbet”, säger LOs avtalssekreterare Torbjörn Johansson i ett pressmeddelande.

LO pekar på de minskade anslagen till Arbetsmiljöverket som bland annat lett till att antalet arbetsmiljöinspektörer minskat från 360 till 250. Antalet arbetstagare per inspektör har enligt LO ökat från 11 000 till nästan 17 000. ILO rekommenderar en inspektör per 10 000 arbetstagare.

”Vi anser att den Svenska regeringen inte uppfyller de internationella regler som finns på arbetsmiljöområdet. Därför har vi bett ILOs expertkommitté ska ta upp frågan för bedömning”, säger Torbjörn Johansson.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.