LO går vidare med etableringsjobb

ETABLERINGSJOBB2017-11-21
En majoritet av LO-förbunden går vidare för att förhandla med regeringen om etableringsjobb. Förslaget har tagits fram i samverkan med arbetsgivarna och innebär anställningar med både lön och bidrag.

Överenskommelsen mellan LO och Svenskt Näringsliv innebär att en person kan anställas under två år till kollektivavtalets lägstalön. Under den tid anställningen varar ska personen delta i vuxenutbildning. Efter två år övergår anställningen automatiskt i en tillsvidareanställning. Enligt uppgörelsen ska lönen betalas delvis av arbetsgivaren och delvis av staten. Nu återstår att komma överens med regeringen om den statliga delen.

”Det här är riktiga jobb med lön och utbildning. De behövs om vi på allvar ska komma tillrätta med tudelningen på den svenska arbetsmarknaden”, kommenterar LOs avtalssekreterare Torbjörn Johansson i ett pressmeddelande.

Flertalet av LO-förbunden står bakom förslaget, men Transport, Byggnads och GS har ställt sig utanför uppgörelsen. Eftersom etableringsjobben ska kompletteras med reguljär vuxenutbildning måste det till en uppgörelse med staten, konstaterar LO.

”För att etableringsjobben ska bli framgångsrika måste de innehålla riktig utbildning som är möjlig att validera. Där behöver staten skjuta till resurser och säkerställa att det finns utbildningsplatser för alla”, säger Torbjörn Johansson.

Svenskt Näringsliv är kritiskt till att LO inte förmått ena sig om etableringsjobben:

”Det är ett svaghetstecken från LO att man inte lyckats samla sig bakom överenskommelsen”, kommenterar vice vd Peter Jeppsson i ett pressmeddelande.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.