Parter vill ha bättre villkor för etableringsjobb

ARBETSMARKNAD2017-11-30

Nu kräver LO och de privata arbetsgivarna att de planerade etableringsjobben ska ge rätt till uppehållstillstånd. Parterna vill också att etableringsjobben ska ge rätt till a-kassa och sjukpenning.

Flera LO-förbund och arbetsgivarorganisationer har kommit överens om ett förslag om så kallade etableringsjobb, som ska hjälpa nyanlända och långtidsarbetslösa in på arbetsmarknaden. Utgångspunkten är att staten ska svara för en stor del av de etableringsanställdas inkomst, och parterna har begärt att få förhandla med regeringen om villkoren.

”Vi har bett om ett möte, helst med statsministern, finansministern och arbetsmarknadsministern, så att det blir tydligt för tjänstemännen i regeringskansliet att det här ska lösas snabbt”, säger Teknikföretagens förhandlingschef Anders Weihe till Arbetet.

Utöver kravet att de som får etableringsjobb ska omfattas av socialförsäkringar som a-kassa och sjukförsäkring anser parterna också att en tvåårig etableringsanställning ska kunna ligga till grund för permanent uppehållstillstånd, skriver tidningen.

Men arbetsmarknadsminister Ylva Johansson, S, är kallsinnig till parternas krav:

”Där måste jag säga att jag tror att det är väldigt svårt att tänka sig att det här skulle leda till förändringar i migrationspolitiken. Det tror jag är att begära för mycket av regeringen”, säger Ylva Johansson till Arbetet.

Hon avvisar också parternas krav på att något annat än själva lönen skulle ligga till grund för a-kassa eller sjukpenning. Enligt parternas uppgörelse om etableringsjobben skulle halva den anställdes ersättning, cirka 8 000 kronor per månad, betalas ut som lön från arbetsgivaren och den andra hälften betalas av staten.

Parterna kräver också att staten ger uppdraget att hitta dem som ska komma ifråga för de nya etableringsjobben till någon annan aktör än Arbetsförmedlingen, skriver Arbetet. Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson säger till tidningen att parterna kommer att kallas till överläggningar med regeringen de närmaste dagarna.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA