LO skeptiskt till att lägga ned kontor

ARBETSFÖRMEDLINGEN2014-10-30
Att lägga ned en tredjedel av alla förmedlingskontor i landet kommer inte att öka förtroendet för Arbetsförmedlingen, skriver LOs Karl-Petter Thorwaldsson och Linda Grape i en debattartikel i Dagens Nyheter.

Det viktigaste beskedet från Arbetsförmedlingens chef Mikael Sjöberg är att myndigheten framöver kommer att ägna tid och kraft även åt arbetslösa som står relativt nära arbetsmarknaden. Det skriver LOs ordförande Karl-Petter Thorwaldsson och utredaren Linda Grape i sin debattartikel:

”Denna enklare matchning, efterfrågad av både arbetstagare och arbetsgivare, måste vara en kärnuppgift för Arbetsförmedlingen. Bara om myndigheten blir bra på detta kan den bli bra på att öppna dörrar in på arbetsmarknaden för arbetslösa med sämre jobbchanser. Den aviserade kursändringen är helt nödvändig för att få Arbetsförmedlingen på fötter.”

Men förslaget att lägga ned vart tredje kontor runt om i landet väcker oro, skriver de. Minskad tillgänglighet leder till sämre service till arbetssökande. Minskade möjligheter till personliga möten riskerar att ytterligare försvaga arbetstagares redan så låga förtroende för Arbetsförmedlingen.

”Slutligen bör det sägas att en reformerad arbetsförmedling bara tar oss en bit på väg mot förbättrad matchning och omställning. Till detta krävs en aktiverad arbetsmarknadspolitik. Det måste skapas fler möjligheter till utbildning för arbetslösa än vad vi hittills sett löften om från den nytillträdda regeringen. Möjligheterna till subventionerad sysselsättning måste stärkas för arbetslösa som står längst ifrån arbetsmarknaden. Bara med skarpa verktyg kan Arbetsförmedlingen göra verklig skillnad”, skriver Karl-Petter Thorwaldsson och Linda Grape.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Inlagt av E (ej verifierad) tors, 10/30/2014 - 10:03
Det måste bli ändring. Det gör alltid ont när knoppar brister, så även för AF:s medarbetare. Men rotation är enda möjligheten för att ändra ett sjukt arbetssätt.
Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.