Lokalt löneavtal på Försäkringskassan

LÖNER2005-09-13

Försäkringskassan ska satsa extra på handläggare med kvalificerade uppgifter. Större löneskillnader är ett uttryckligt mål i det lokala treårsavtalet för kassaanställda.

Lönerna på den nyligen förstatligade Försäkringskassan var en knäckfråga i förra årets avtalsrörelse. ST beslutade sig för att godkänna avtalet först efter att Försäkringskassans gd Curt Malmborg muntligen lovat att de kassaanställdas löner skulle höjas till nivån i övriga staten.

Lägstautrymmet för den första lönerevisionen är 2,7 procent, mot 2,4 procent i det centrala myndighetsavtalet. Det gäller retroaktivt från 1 januari 2005.

”Ett steg på vägen”

Dessutom ska en procent av den totala lönesumman avsättas för särskilda satsningar på handläggare med mer kvalificerade arbetsuppgifter. Där gäller retroaktiviteten endast från 1 juli i år. Och tidpunkten för nästa lönerevision är redan 1 oktober i år. Där är dock inte nivåerna klara.

– Vi bedömer att det här är ett steg på vägen att nå vad avtalet utlovade, säger Siv Norlin, ordförande för ST inom Försäkringskassan.

– Men vi är medvetna om att det är ett litet steg, och att medlemmarna förväntar sig att det ska hända saker nu, tillägger hon.

Ökade löneskillnader

Den särskilda satsningen gäller chefer och kvalificerade handläggare inom områdena arbetsskador, underhållsstöd, ohälsa, samordning och handikappstöd. Enligt Siv Norlin är detta positivt, även om hon menar att avdelningen inte tagit ställning till om ökade löneskillnader är något eftersträvansvärt i och för sig.

– Vi har bara tagit ställning till att vi ska vara lika staten i övrigt i fråga om löner, säger hon.

Under våren har parterna på kassan förgäves försökt komma överens om en ny klassificering av arbetsuppgifterna inom kassan. Den gamla statistiken tydde på ett stort lönegap mellan kassan och övriga staten på kvalificerade jobb, men statistiken hade brister. I det avtal som nu har undertecknats sägs att parterna ska ta fram en gemensam lönestatistik som ska användas vid lönerevisionen 1 oktober 2006.

– Det är en viktig del i avtalet, anser Siv Norlin. Då får vi ett mått att utgå ifrån när vi jämför oss med staten.

Alla får påökt

Andra inslag i avtalet som ST är nöjt med är garantin för att alla ska få löneökningar samt att föräldralediga och sjukskrivna ska få del av löneutvecklingen.

Avtalet innehåller tre tidpunkter för lönerevision: 1 januari 2005, 1 oktober 2005 och 1 oktober 2006. Om målet för avtalsperioden inte har nåtts kan det bli en fjärde revision. Avtalet löper ut den 30 september 2007.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Löner ST
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA