Lön efter kön minskar i staten

JÄMSTÄLLDHET2017-05-26

Statsanställda kvinnor hade 2016 i genomsnitt 7,6 procent lägre lön än statsanställda män, visar statistik från Arbetsgivarverket. Det är en minskning med 0,2 procent jämfört med föregående år.

Arbetsgivarverkets statistik visar att skillnaderna i lön mellan män och kvinnor i staten fortsätter att minska. De senaste tio åren har skillnaden i stort sett halverats. Tar man hänsyn till de skillnader som kan förklaras blir den så kallade oförklarade löneskillnaden kvar. Den oförklarade löneskillnaden har gått ner till 0,5 procent år 2016, jämfört med 0,9 procent år 2015.

Arbetsgivarverket analyserar löneskillnaderna mellan kvinnor och män med hjälp av den partsgemensamma lönestatistiken. Enligt Arbetsgivarverket kan den genomsnittliga löneskillnaden nästan helt förklaras med mätbara faktorer. Närmare hälften av den totala löneskillnaden på 7,6 procent förklaras av två faktorer: att kvinnor jämfört med män oftare har arbetsuppgifter på en lägre grupperingsnivå och att det finns skillnader i arbetsinnehåll mellan kvinnor och män.

Statistiken visar också att andelen kvinnor som arbetar deltid minskar snabbare än andelen bland män. Andelen av löneskillnaderna som förklaras av deltidsarbete är 1,1 procentenheter år 2016, jämfört med 1,4 procentenheter ett år tidigare. Knappt 14 procent av kvinnorna arbetade deltid 2016 jämfört med drygt 7 procent av männen.

Att fler män än kvinnor är chefer förklarar allt mindre av den totala löneskillnaden. Genomsnittslönen för kvinnliga chefer i staten är högre än för män som är chefer. Samtidigt minskar andelen manliga chefer. Den totala löneskillnad som beror på att det fortfarande är fler män än kvinnor som har chefsjobb förklarar 0,8 procentenheter av löneskillnaden.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA