Löneavdrag för fusk vid passpolisen

POLISEN2017-11-27
Två anställda vid passpolisen i Stockholm får löneavdrag för att de skrivit in falska bokningar i tidsbokningssystemet för passansökningar. Handlandet riskerar att rubba förtroendet för Polisen, sägs det i personalansvarsnämndens beslut.

Som Publikt rapporterat upptäcktes i maj att tre handläggare vid en passexpedition i Stockholm hade bokat falska tider för passansökningar genom att skriva in felaktiga telefonnummer. Sammantaget handlade det om cirka 1 100 falska bokningar.

Handläggarna erkände, men sade till sitt försvar att arbetssituationen varit mycket pressad och att de inte fått gehör när de påtalat detta för cheferna.

En av de tre har lämnat Polisen, men myndighetens personalansvarsnämnd ger de två andra påföljden löneavdrag på 25 procent av dagslönen under 15 dagar.

Fallen hade också åtalsanmälts, men Åklagarmyndigheten beslutade i juni att inte inleda förundersökning om tjänstefel.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Polisen
Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.