Lönegapet mellan män och kvinnor minskar

LÖNER2016-06-21

Löneskillnaderna mellan män och kvinnor fortsätter att minska. Mest har gapet minskat i staten. Det visar ny statistik från Medlingsinstitutet.

2015 hade kvinnor i genomsnitt 87,5 procent av männens lön. Löneskillnaden mellan män och kvinnor är således 12,5 procent. Det är en minskning med 0,7 procentenheter jämfört med år 2014.

Störst är förändringen inom staten där kvinnors löner har närmat sig mäns med 7,0 procentenheter sedan 2005. Kvinnor i staten tjänar 92,7 procent av männens lön.

Om man tar hänsyn till skillnader i yrke, sektor, utbildning, ålder och arbetstid blir kvinnors genomsnittliga lön 95,4 procent av männens och den så kallade oförklarade löneskillnad som kvarstår är 4,6 procent.

För anställda inom staten är den oförklarade löneskillnaden 4,2 procent till kvinnornas nackdel. Sedan 2005 har den oförklarade löneskillnaden i staten minskat med 2,9 procentenheter, vilket gör staten till den sektor där skillnaderna minskat mest. 

”De löneskillnader vi ser idag är resultatet av en mängd samverkande faktorer: historiska, sociala, politiska och ekonomiska”, skriver Medlingsinstitutet. Myndigheten påpekar att den oförklarliga löneskillnaden kan ha sina förklaringar men är ”oförklarlig” i statistisk mening.

Den faktor som betyder mest för löneskillnaden är att kvinnor och män i stor utsträckning arbetar i olika yrken, konstaterar Medlingsinstitutet.

Den genomsnittliga månadslönen under år 2015 ligger på 32 000 kronor.

Högst lön har män inom privat sektor. De har en genomsnittlig månadslön på 43 400 kronor i månaden.

Lägst lön har kvinnor inom privat sektor med en genomsnittlig lön på 24 800 kronor per månad.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA