Lönegapet mellan män och kvinnor minskar

LÖNER2016-06-21
Löneskillnaderna mellan män och kvinnor fortsätter att minska. Mest har gapet minskat i staten. Det visar ny statistik från Medlingsinstitutet.

2015 hade kvinnor i genomsnitt 87,5 procent av männens lön. Löneskillnaden mellan män och kvinnor är således 12,5 procent. Det är en minskning med 0,7 procentenheter jämfört med år 2014.

Störst är förändringen inom staten där kvinnors löner har närmat sig mäns med 7,0 procentenheter sedan 2005. Kvinnor i staten tjänar 92,7 procent av männens lön.

Om man tar hänsyn till skillnader i yrke, sektor, utbildning, ålder och arbetstid blir kvinnors genomsnittliga lön 95,4 procent av männens och den så kallade oförklarade löneskillnad som kvarstår är 4,6 procent.

För anställda inom staten är den oförklarade löneskillnaden 4,2 procent till kvinnornas nackdel. Sedan 2005 har den oförklarade löneskillnaden i staten minskat med 2,9 procentenheter, vilket gör staten till den sektor där skillnaderna minskat mest.  

”De löneskillnader vi ser idag är resultatet av en mängd samverkande faktorer: historiska, sociala, politiska och ekonomiska”, skriver Medlingsinstitutet. Myndigheten påpekar att den oförklarliga löneskillnaden kan ha sina förklaringar men är ”oförklarlig” i statistisk mening.

Den faktor som betyder mest för löneskillnaden är att kvinnor och män i stor utsträckning arbetar i olika yrken, konstaterar Medlingsinstitutet.

Den genomsnittliga månadslönen under år 2015 ligger på 32 000 kronor.

Högst lön har män inom privat sektor. De har en genomsnittlig månadslön på 43 400 kronor i månaden.

Lägst lön har kvinnor inom privat sektor med en genomsnittlig lön på 24 800 kronor per månad.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.