Mäns löneutveckling skapar lönegap

JÄMSTÄLLDHET2018-05-23
Välutbildade män och kvinnor får ungefär samma lön när de startar sina karriärer. Men därefter ökar männens löner snabbare än kvinnornas, konstaterar Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering, IFAU, i en rapport.

Enligt en ny rapport från IFAU får manliga och kvinnliga ekonomer och jurister likartade löner i början av sina karriärer, men männens löner ökar sedan mer än kvinnornas. Enligt IFAU är familjebildning bara en av flera förklaringar till löneskillnaderna.

Enligt IFAU tjänar manliga ekonomer och jurister ungefär 25 procent mer än sina kvinnliga kollegor vid 45 års ålder. Ungefär hälften av detta lönegap kunde förklaras av att kvinnornas arbetsliv påverkats av att de fått sitt första barn.

Det finns löneskillnader mellan män och kvinnor också innan de blir föräldrar. En viss del av löneskillnaderna beror på att män och kvinnor arbetar i företag av olika storlek och med olika inriktning, konstaterar IFAU. Det som framför allt spelar roll är att män i större utsträckning arbetar heltid, och att lönen per timme då oftare är högre. Männen har bättre löneutveckling både när de byter arbetsgivare och när de stannar.

”Vår slutsats är att det finns flera förklaringar till könslönegapet och att män många gånger har en bättre inkomstutveckling oavsett sammanhang”, skriver en av rapportförfattarna, Peter Skogman Thoursie, i ett pressmeddelande.

Rapporten bygger på uppgifter cirka 30 000 personer födda under åren 1960-1970, som tagit examen i ekonomi eller juridik och som arbetar hos en privat arbetsgivare. Forskarna har följt gruppen under 20 år efter examen.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.