Lönepåslag upprör inom Polisen

POLISEN2011-03-18
Polisassistenter i Stockholms län får högre lön. Beslutet kommer mitt under pågående löneförhandlingar och upprör både poliskollegor i övriga landet och civilanställda i Stockholm.

Polisassistenterna i Stockholm kommer att få högre lön. Men facket har inte träffat något avtal, utan myndigheten har fattat ett ensidigt arbetsgivarbeslut. Enligt Lars Eriksson, myndighetens förhandlingschef i Stockholm, berör beslutet omkring 800 polisassistenter. I en stegrande trappa kommer deras löner efter sju år att ha vuxit med 8 000 kronor medan poliserna i andra län kan ligga flera tusen kronor lägre.

– Det finns både ekonomiska och administrativa skäl till att vi har beslutat så här. Men det är inga nya pengar, utan vi har lagt in befintliga summor och det berör bara två omgångar polisassistenter, säger Lars Eriksson.

Men beslutet har upprört poliskollegor runt om i landet som kräver lika lön för lika arbete, oavsett vilken polismyndighet som är arbetsgivare.

Karin Svenning, ordförande för STs avdelning inom Polisen, tycker att det är märkligt att arbetsgivaren fattar ett sådant här beslut mitt under pågående Rals-förhandlingar.

– Men det positiva är att vi nu kan ställa höga krav under förhandlingarna. Självklart ska de civilanställda inte behandlas sämre, säger hon.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Löner Polisen
Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.