Bild: Ninni Andersson/Regeringskansliet

Lövin KU-anmäld för SMHI-affär

SMHI2021-01-27
Miljöminister Isabella Lövin har anmälts till riksdagens konstitutionsutskott efter kritik mot SMHIs försäljning av affärsverksamheten Sjöfart, skriver Dagens Nyheter. Sjöfart såldes till en tidigare medarbetare till ett för lågt pris, enligt anmälaren Mikael Oscarsson, KD.

SMHIs avdelning Sjöfart var en affärsverksamhet inom myndigheten som sålde prognosinformation för klimatsmarta rutter till rederier internationellt. Men våren 2020 avyttrades verksamheten till det nybildade Gale Force, startat av den tidigare chefen för avdelningen, rapporterade Dagens Nyheter i somras.

Både omständigheten att köparen tills nyligen varit chef för verksamheten och priset på 5,5 miljoner kronor har kritiserats, och affären har anmälts till flera instanser: Polisen, Konkurrensverket, Justitieombudsmannen och EU-kommissionen. SMHI gjorde ingen egen ekonomisk värdering av Sjöfart, men konkurrenten NoorCare AB har värderat verksamheten till 70 miljoner kronor, enligt DN.

I en interpellationsdebatt i riksdagen i november förra året sade miljöminister Isabella Lövin, MP, att det är SMHIs ledning som ansvarar för att försäljning av verksamhet sker på affärsmässig grund. ”Jag har inga detaljer om det och ska heller inte ha dem.” Hon tillade att hon välkomnar den granskning som Riksrevisionen ska göra av affären.

Kristdemokraten Mikael Oscarsson, som var den som ställde interpellationen, har nu anmält Isabella Lövin till riksdagens konstitutionsutskott, skriver DN.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.