Riksrevisionen kritiserar SMHIs försäljning

SMHI2021-03-22
Riksrevisionen kritiserar SMHI för att ha sålt en av sina avdelningar på icke affärsmässiga grunder till en före detta chef inom myndigheten, rapporterar Dagens Nyheter.

Enligt Dagens Nyheters granskning var Sveriges meteorologiska och hydrologiska instituts, SMHIs, förtjänst på avdelningen Sjöfart mellan 40 och 45 miljoner kronor per år. Avdelningen hade 28 anställda.

I somras fick en före detta chef för avdelningen köpa hela Sjöfart för 5,5 miljoner kronor. Köpet gjordes hastigt via ett nybildat bolag, avslöjade tidningen några veckor efter försäljningen.

Nu får SMHI kritik för hur man genomförde affären i en rapport från Riksrevisionen.

”Vi reserverar oss mot försäljningen, därför att vi anser att den inte skett på ett affärsmässigt sätt”, säger Riksrevisionens revisionsdirektör Tomas Kervenhed till Dagens Nyheter.

Riksrevisionen pekar ut ett antal olika brister när det kommer till hur SMHI genomförde försäljningen. Bland annat har myndigheten inte gjort en oberoende, extern värdering av avdelningens tillgångar. Tillgångarna har inte heller bjudits ut för allmän försäljning, vilket det finns krav på.

SMHI lät också, enligt Riksrevisionens rapport, den köpande före detta chefen kontakta Sjöfarts kunder innan försäljningen hade gått igenom.

”Att försäljningar i den här storleken sker utan extern värdering eller auktion har jag inte stött på tidigare”, säger Tomas Kervenhed till Dagens Nyheter.

SMHIs generaldirektör Håkan Wirtén konstaterar att kritiken är ”tydlig”:

”Givetvis kommer vi att följa de rekommendationer som Riksrevisionen ger oss. Det gäller ju att ta det här som ett inspel till en förbättring av verksamheten”, säger han till Dagens Nyheter.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Inlagt av Olle Carlsson (ej verifierad) tis, 03/23/2021 - 09:39
Detta måste vara korruption, kriminellt och stöld från skattebetalarna. Det skyldiga måste få ett straff.
Vad har vi annars lagarna till?
Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.