Majoritet för nytt a-kasseförslag

A-KASSAN2012-04-05

Moderaternas förslag att inkomst och inte enbart arbetad tid ska ge rätt till a-kassa stöds av de övriga regeringspartierna och av Miljöpartiet.

Förslaget om ändrade regler för arbetsvillkoret i a-kassan har diskuterats i socialförsäkringsutredningen. Tomas Tobé, M, ordförande i riksdagens arbetsmarknadsutskott, har lanserat förslaget att förändra reglerna för när man har rätt till ersättning från arbetslöshetsförsäkringen:

”Vi tycker att vi måste möta det här med en modern arbetsmarknad som växer fram. Det måste också återspeglas i arbetslöshetsförsäkringen och då blir det mer rimligt tycker vi att pröva idén med ett inkomstvillkor”, säger han till Ekot.

Enligt förslaget skulle den som under ett halvår haft regelbunden inkomst från arbete ha rätt till a-kassa, även om jobbet inte uppfyllt de nuvarande kraven på omfattning av anställningen. De övriga tre partierna i regeringen, Centern, Folkpartiet och Kristdemokraterna, uttalar stöd för förslaget:

”Det är ett förslag som skulle kunna lösa problemet med att många som jobbar halvtid eller deltid inte kan få a-kassa”, säger Kristdemokraternas arbetsmarknadspolitiska talesperson Andreas Carlsson till Ekot.

Också Miljöpartiet ser förslaget som ett steg i rätt riktning enligt Gunvor G Eriksson i socialförsäkringsutredningen. Partiet kräver fler förändringar i arbetslöshetsförsäkringen, till exempel höjt tak och att a-kassan och sjukförsäkringen ska ge lika mycket i ersättning.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA