Majoritet för nytt a-kasseförslag

A-KASSAN2012-04-05
Moderaternas förslag att inkomst och inte enbart arbetad tid ska ge rätt till a-kassa stöds av de övriga regeringspartierna och av Miljöpartiet.

Förslaget om ändrade regler för arbetsvillkoret i a-kassan har diskuterats i socialförsäkringsutredningen. Tomas Tobé, M, ordförande i riksdagens arbetsmarknadsutskott, har lanserat förslaget att förändra reglerna för när man har rätt till ersättning från arbetslöshetsförsäkringen:

”Vi tycker att vi måste möta det här med en modern arbetsmarknad som växer fram. Det måste också återspeglas i arbetslöshetsförsäkringen och då blir det mer rimligt tycker vi att pröva idén med ett inkomstvillkor”, säger han till Ekot.

Enligt förslaget skulle den som under ett halvår haft regelbunden inkomst från arbete ha rätt till a-kassa, även om jobbet inte uppfyllt de nuvarande kraven på omfattning av anställningen. De övriga tre partierna i regeringen, Centern, Folkpartiet och Kristdemokraterna, uttalar stöd för förslaget:

”Det är ett förslag som skulle kunna lösa problemet med att många som jobbar halvtid eller deltid inte kan få a-kassa”, säger Kristdemokraternas arbetsmarknadspolitiska talesperson Andreas Carlsson till Ekot.

Också Miljöpartiet ser förslaget som ett steg i rätt riktning enligt Gunvor G Eriksson i socialförsäkringsutredningen. Partiet kräver fler förändringar i arbetslöshetsförsäkringen, till exempel höjt tak och att a-kassan och sjukförsäkringen ska ge lika mycket i ersättning.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.