Mälardalens högskola blir universitet

HÖGSKOLAN2020-12-14
Regeringen kommer att föreslå att Mälardalens högskola får universitetsstatus från 2022. Förslaget finns med i den kommande forsknings- och innovationspropositionen som beslutas på torsdag.

Enligt ett pressmeddelande ser regeringen förslaget om Mälardalens universitet som ett led i utvecklingen av den strategiska forskningspolitiken. Enligt pressmeddelandet har Mälardalens högskola en framstående position bland landets lärosäten och högskolans utbildning och forskning är viktiga för regionens tillväxt och utvecklingspotential – inte minst genom sin samverkan med omgivande näringsliv och region. Högskolan är den högskola i landet som har flest antal doktorander och flest examenstillstånd på forskarnivå, samt en hög andel extern forskningsfinansiering.

”Vi är glada och stolta över engagemanget för att vi ska bli universitet. Fram till att beslutet är fattat förbereder vi oss och hoppas naturligtvis på ett brett stöd i riksdagen för det förslag som regeringen och samarbetspartierna nu lagt fram”, konstaterar Mälardalens högskolas rektor Paul Pettersson i ett pressmeddelande.

Regeringen har säkerställt att lärosätet har utvecklat sitt interna kvalitetssäkringssystem, och det slutgiltiga förslaget att högskolan ska upphöjas till universitet kommer i samband med budgetpropositionen för 2022.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.