Mammor har högre sjukfrånvaro

JÄMSTÄLLDHET2011-02-04

Mammor är oftare borta från jobbet på grund av sjukdom än pappor. Det visar en rapport från Institutet för arbetsmarknadspolitisk utvärdering, IFAU.

Innan de får barn är män och kvinnor frånvarande från jobbet ungefär lika mycket. Men sedan de blivit föräldrar är mammor sjukfrånvarande ungefär dubbelt så mycket som pappor. Skillnaden kan konstateras ända upp till att barnet nått 15 års ålder, enligt IFAU.

Det är stor skillnad mellan kvinnors och mäns sjukfrånvaro. Under första halvåret 2008 betalade Försäkringskassan ut 14,5 miljoner sjukpenningdagar till kvinnor och 9,2 miljoner till män. Det är inte unikt för Sverige, utan är enligt IFAU kännetecknande för länder med en stor andel kvinnor på arbetsmarknaden. Män och kvinnor har ungefär samma sjukfrånvaro innan första barnet, men från första barnets födelse har kvinnorna dubbelt så hög sjukfrånvaro.

”Förvärvsarbete i kombination med att kvinnorna tar ett större ansvar för barn och familj skulle kunna vara en förklaring”, säger forskaren Per Johansson i ett pressmeddelande.

Skillnaderna i sjukfrånvaro kan inte förklaras med att män och kvinnor arbetar i olika branscher eller med olika arbetsuppgifter. Oavsett om kvinnor eller män dominerar är mammors sjukfrånvaro högre.

”Tröskeln till att använda sjukförsäkringen verkar långsamt ha blivit lägre under den studerade perioden. Fler som uppger att de har medelgod och god hälsa får idag ersättning från Försäkringskassan. Detta gäller framför allt kvinnor”, säger Per Johansson.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA