"Man får inte fira"

MÅNGFALD2006-01-17

Det komplexa uppdraget är en orsak till de omskrivna händelserna, enligt generaldirektör Janna Valik. Men att fira en avvisning är inte okej. En intern utredning ska göras.

Migrationsverkets uppgift är att göra återvändandet värdigt för människor som avvisas, säger verkets generaldirektör Janna Valik. Om en anställd klarar den uppgiften utan att blanda in polis eller om ärendet varit extra svårt har man rätt att känna sig nöjd med jobbet:

– Men man får inte fira!

I de här fallen har Migrationsverket beskrivits utifrån enstaka händelser och den bilden känner de anställda inte igen. De är förtvivlade, enligt Janna Valik som fått mycket reaktioner från dem via mejl.

Janna Valik förstår och kan delvis hålla med om kritiken från de anställda. Däremot vill hon inte kommentera hur en enskild anställd uppfattat vad hon sagt i medierna om champagneärendet.

När det gäller reaktionerna på omorganisationen säger hon:

– Den är en omfattade process inför vårt ändrade uppdrag när domstolarna tar över från den 1 april. Vi går in i en tydligare myndighetsroll. Då ställs krav på kvalitetssäkring och enhetlighet. Därför har verkets regionala organisation tagits bort och för den enskilde kan det uppfattas som en försämring. Man reagerar på den situation man uppfattar att man befinner sig i. Rutiner och kommunikationsvägar har ännu inte satt sig. Vi jobbar med det.

Åtgärdsprogram

Migrationsverket har beslutat om ett åtgärdsprogram:

o Chefen för verkets asylområde ska se över myndighetsutövningen vid samtliga mottagningsenheter.

o En sökandeombudsman inrättas och verkets etiska råd ska förstärkas.

o Etik och förhållningssätt ska betonas mer i verkets utbildningar och förbättringar göras vid förvarsenheterna.

o En intern utredning ska föreslå ytterligare åtgärder.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Mångfald
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA