"Uppdraget är omöjligt"

MÅNGFALD2006-01-17

– Uppdraget som sådant är nästan omöjligt. För två år sedan fick 20 procent av de sökande stanna, nu är vi nere i under tio procent, säger STs avdelningsordförande Helmut Moser.

Migrationsverkets anställda arbetar i ett hårdnande klimat. De har allt oftare utsatts för hot och till och med våld från människor som satsat mycket för att komma till Sverige och för vilka det kan vara en katastrof att återvända till hemlandet, förklarar Helmut Moser.

– Men de händelser som skett är inte acceptabla, säger han och betonar samtidigt att det rör sig om enstaka företeelser, spridda under flera år.

När det gäller kritiken mot generaldirektören och den senaste omorganisationen säger han bara att det med en så stor omorganisation blir vissa problem.

– Därför är det viktigt att få en uppföljning. Denna har utlovats och ska ske snarast. Förberedelserna har påbörjats.

På kritiken mot att facket blivit mer centraliserat och avståndet till medlemmarna längre, svarar han:

– Det beror till stora delar på Migrationsverkets omorganisation. Genom denna är verkets regionala nivå borta och avdelningens sektioner har fått ändrad funktion. Efter att ha hanterat frågan på ett ombudsmöte har vi anpassat den fackliga organisationen till verkets organisation. Också det behöver följas upp och diskuteras fortlöpande.

Helmut Moser, ST inom Migrationsverket
Helmut Moser, ST inom Migrationsverket

Bakgrund

Tre händelser har utlöst våldsam kritik mot Migrationsverket:

o I november 2004 sände en beslutsfattare i Solna ett mejl, där personalen inbjöds att fira en avvisning med champagne.

o Den 4 mars 2005 firade man i Kristianstad en annan avvisning med att äta tårta.

o En anställd i Hedemora har skällt ut en blind asylsökande. Händelsen sändes i SVT.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Mångfald ST
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA