Man slipper återbetalningskrav

ARBETSSKADA2013-03-13

En 62-årig man slipper betala tillbaka arbetsskadelivränta. Högsta förvaltningsdomstolen upphäver Försäkringskassans återbetalningskrav. Domen kan påverka fler liknande ärenden.

– Det här är en efterlängtad dom och en seger. Försäkringskassan har gjort en felaktig lagtolkning, säger Erika Ejderhamn Roupé, förbundsjurist på fackförbundet Unionen.

Högsta förvaltningsdomstolens dom kom i måndags. Domstolen tycker inte att den tidigare gällande lagen om allmän försäkring, numera ersatt av socialförsäkringsbalken, tillräckligt tydligt preciserar när en försäkrad är skyldig att anmäla förbättrad arbetsförmåga. ”En så vid tolkning av de i lag givna förutsättningarna för anmälningsskyldighet som Försäkringskassan gett uttryck för kan inte bilda grund för återkrav” skriver domstolen.

En arbetsskada 1986 tvingade mannen att omskola sig från målare till säljare. Eftersom det nya arbetet var sämre betalt, fick mannen arbetsskadelivränta.

Mannen beviljades livräntan 1992. Vid den tiden stod det inget i lagen om att man var tvungen att anmäla förbättrad arbetsförmåga.

Många år senare granskade Försäkringskassan utbetalningarna till mannen. Myndigheten fann att mannen hade fått för mycket pengar under perioden från januari 2001 till september 2009. Han skulle betala tillbaka 520 000 kronor.

Publikt har tidigare berättat om flera fall där ST-medlemmar drabbats av samma slags återkrav efter många år med arbetsskadelivränta.

Erika Ejderhamn Roupé är övertygad om att domen får betydelse för många andra arbetsskadade som fått likartade återbetalningskrav.

– Domen är högst allmängiltig och graverande kritik mot Försäkringskassan. Många medlemmar i Unionen, men även i andra förbund, har råkat ut för det här, säger Erika Ejderhamn Roupé.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA