Många anmälningar till DO har samband med coronapandemin

DISKRIMINERING2022-04-04

Under förra året fortsatte antalet anmälningar till Diskrimineringsombudsmannen, DO, att öka, visar myndighetens årliga statistikrapport. Rapporten visar att människor rapporterat att de upplevt diskriminering som har ett samband med pandemin, konstaterar diskrimineringsombudsmannen Lars Arrhenius.

Under 2021 fick DO in drygt 5 000 anmälningar, vilket är en kraftig ökning jämfört med 2020 då antalet var drygt 3 500. Ökningen var störst inom området hälso- och sjukvård, och det finns ett tydligt samband med covid 19-pandemin, skriver DO i ett pressmeddelande.

Ett stort antal anmälningar hänger ihop med anmälarens ålder, där uppgiftslämnaren har upplevt sig diskriminerad då hen med hänvisning till sin ålder enbart erbjöds en viss typ av covid-vaccin. Ett annat exempel är enligt DO att hälso-och sjukvårdens smittskyddsåtgärder har påverkat tillgängligheten för personer med funktionsnedsättning.

Ett stort antal anmälningar har också gällt införandet av vaccinationsbevis som smittskyddsåtgärd 1 december 2021. Av dem gällde cirka 750 anmälningar vaccinationsbevis där uppgifter om samband med någon skyddad diskrimineringsgrund inte framgår eller saknas.

”Covid 19-pandemin har påverkat många människor i samhället på olika sätt. DO:s statistikrapport visar nu att människor också rapporterar att de upplevt diskriminering som har ett samband med pandemin”, konstaterar DO Lars Arrhenius i pressmeddelandet.

Statistik över anmälningar ger inte hela bilden av diskrimineringen i samhället, men den ger indikationer på områden där det kan finnas särskilda behov av insatser, betonar han. Det samlade antalet anmälningar till DO har ökat sju år i rad.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA