Många myndigheter vill anställa unga

JOBBEN2006-10-03

Många myndigheter vill ha del av de statliga bidragen för kompetensväxling. Pengarna ska användas till att tidigarelägga nyanställningar inför omfattande pensionsavgångar.

Enligt Eko har ansökningarna strömmat in från myndigheter som vill ha bidrag för att kunna förtidsanställa unga personer. Bidraget har kommit till för att möjliggöra en effektivare kompetens-överföring från de som går i pension till de som ska ta över.

Många myndigheter står inför stora omställningar när fyrtiotalisterna ska pensioneras. Bidraget på 30 000 kronor per månad gör att myndigheten kan anställa yngre efterträdare redan något år innan befattningshavaren går i pension. Hittills har 145 miljoner kronor delats ut. Pengarna har inte räckt till de drygt
2 000 ansökningar som kommit in.

Det är ett problem att behålla kunskap inom myndigheten när många erfarna slutar samtidigt. Men det kan också bli ett problem att det blir brist inom vissa yrkesgrupper på arbetsmarknaden, säger
Bengt Eriksson på Verket på förvaltningsutveckling till Dagens eko.

– Det kan ju bli bekymmer om vi får en arbetsmarknad där det blir en större konkurrens om medarbetare. Då kan ju problemet bli annorlunda, säger han.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Arbetsmarknad
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA