Många nya jobb skapas varje år

JOBBEN2005-05-18

Det skapas många nya jobb i Sverige varje år – men inte lika många som de som försvinner. Det visar en studie TCO låtit göra.

TCO har gått igenom uppgifter från Statistiska Centralbyrån avseende 2003. 4,1 miljoner människor hade arbete och under året tillkom 430 000 nya jobb, medan 470 000 försvann. Det innebär att mer än 20 procent av arbetskraften har jobb som antagligen är på väg att försvinna eller har skapats under året.

Den snabbaste omsättningen av jobb sker i branschen handel och kommunikation.

– Den snabba omsättningen av jobb visar på en väldig förändringskraft, säger TCO-ordföranden Sture Nordh i ett pressmeddelande.

Sverige har högre omsättning av jobb än genomsnittet inom EU, och Sverige lyckas bättre än andra OECD-länder hålla de lågutbildade kvar i arbetslivet, trots att svenska lågutbildade har högre löner än i till exempel USA. Två av tre lågutbildade har jobb i Sverige, mot bara drygt hälften i USA.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Arbetsmarknad
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA