Många statsanställda jobbar hemma

STATSFÖRVALTNING2020-06-22
Drygt hälften av de statligt anställda har arbetat hemifrån under coronapandemin, enligt årets jobbhälsoindex, som Dagens Nyheter rapporterar om. Många av dem uppger att de annars inte brukar jobba hemifrån.

I vanliga fall arbetar 17 procent av de statliga anställda hemma, helt eller delvis, enligt undersökningen. I år uppger ytterligare 35 procent av de statligt anställda att de normalt sett inte jobbar hemma, men att de gjort det nu på grund av coronapandemin.   

Lars Hjalmarsson, vd och grundare av Jobbhälsoindex, säger till Dagens Nyheter att han tror att orsaken är att många statligt anställda har arbetsuppgifter som går att utföra hemifrån. En annan möjlig förklaring kan vara att den statliga sektorn i högre utsträckning än andra följer Folkhälsomyndighetens råd, menar han.

Inom privat sektor arbetar cirka fyra av tio hemifrån. 25 procent uppger att det är på grund av pandemin. 

Minst vanligt är hemarbete bland dem som arbetar inom regioner och kommuner, visar undersökningen.  

Jobbhälsoindex

Jobbhälsoindex ges ut av Jobbhälsoindex i Sverige AB och Svenskt kvalitetsindex AB. Indexet fokuserar på olika aspekter av arbetslivet. 10 000 människor i åldrarna 20–65 år tillfrågas årligen. I den aktuella enkäten har 6 800 personer svarat.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

DU KANSKE OCKSÅ ÄR INTRESSERAD AV

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.