Många tar jobbet med sig hem

ARBETSMILJÖ2012-12-12

Fyra av tio förvärvsarbetande har varje vecka kontakt med jobbet på fritiden. Egna företagare och män i åldern 35-44 år är de grupper som oftast har kontakt med arbetet på fritiden.

Enligt en rapport från Statistiska Centralbyrån, SCB, om Arbetstider och arbetsmiljö blir var femte förvärvsarbetande uppringd på sin fritid minst en gång i veckan från jobbet. Tre av tio läser av sin jobbmail minst en gång i veckan. Sammantaget uppger nästan fyra av tio förvärvsarbetande att de varje vecka har kontakt med arbetet på sin fritid.

Egenföretagare är den grupp som oftast har kontakt med arbetet på fritiden. Mer än varannan egenföretagare säger att de varje vecka blir uppringda på fritiden om saker som rör jobbet. Bland tjänstemän är det drygt var femte och bland arbetare ungefär var sjunde som får samtal från jobbet varje vecka.

Nästan två av tre förvärvsarbetande upplever att deras arbete är jäktigt. Det är vanligare bland kvinnor än män, och bland tjänstemän med chefsjobb är det tre av fyra som upplever att jobbet stressar dem.

Både bland män och kvinnor är det vanligare att de som tycker att jobbet är jäktigt besväras av ängslan, oro eller ångest, liksom av sömnsvårigheter och trötthet, jämfört med förvärvsarbetande som inte tycker att jobbet är jäktigt. En av fyra av dem som säger sig ha ett stressigt jobb har haft besvär med sömnen de senaste två veckorna.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA