Många utförsäkrade för sjuka för jobb

SJUKFÖRSÄKRING2010-05-27

Av de närmare 18 000 personer som utförsäkrades från sjukförsäkringen vid årsskiftet har nu 1 700 ett arbete, de flesta med lönebidrag eller i Samhall. Drygt 8 000 har fått eller ansökt om fortsatt ersättning från försäkringen.

Det visar en rapport som Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan redovisade vid en presskonferens på torsdagen. Myndighetsföreträdarnas beskrivning av resultaten var påtagligt positiv.

– Jag tycker att begreppet stupstock är dött, sa försäkringsdirektör Svante Borg från Försäkringskassan.

Vid årsskiftet lämnade närmare 17 000 sjukpenningen och 1 000 lämnade sjukersättningen, men omkring 3 200 fick ett nytt beslut om ersättning från försäkringen inom tre månader. Av de resterande cirka 14 700 personerna skrev 12 800 in sig hos Arbetsförmedlingen och dess arbetslivsintroduktion. Syftet med den är att underlätta återgång i arbete.

Hittills har dock endast 1700 personer i gruppen arbete i någon utsträckning, och 600 är arbetssökande. Henrietta Stein, chef för Arbetsförmedlingens rehabiliteringsavdelning, underströk att en stor del av de utförsäkrade står långt från arbetsmarknaden, och att många behöver stöd en längre tid. Nästan 7 000 personer har fortsatt i program hos Arbetsförmedlingen efter den tre månader långa introduktionen. Där finns ingen formell tidsgräns.

Men en stor grupp, drygt 5 000 personer, har efter de tre månaderna ansökt om ny sjukskrivning. Hittills har Försäkringskassan godkänt drygt 1 200 ansökningar. Enligt försäkringsdirektör Svante Borg ligger andelen avslag på samma nivå som för alla andra sjukskrivningar.

Kristina Söderlund från Reumatikerförbundet framhöll vid presskonferensen att många reumatiker bland de utförsäkrade bara klarar deltidsarbete. Nu har de fått ansöka om sjukpenning igen, och ska åter in i den så kallade rehabiliteringskedjan.

– De flesta har sökt sjukersättning i stället, men fått avslag.

Sjukförsäkringen

Enligt regler som infördes juli 2008 kan, med begränsade undantag, sjukpenning ges i högst 2,5 år. Sedan förs personen över till en arbetslivsintroduktion hos Arbetsförmedlingen. Förmedlingen och Försäkringskassan har nu undersökt hur det gått för den första grupp som utförsäkrades vid årsskiftet.

I juli 2008 beslutade riksdagen också att slopa den tidsbegränsade sjukersättningen, förtidspension. En mindre del av deltagarna i arbetslivsintroduktionen kommer från tidsbegränsad sjukersättning.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA