Vill se över sjukreglerna

SJUKFÖRSÄKRINGEN2010-11-11

Socialförsäkringsminister Ulf Kristersson, M, vill se över sjukförsäkringen. I en debattartikel lyfter han fram att utförsäkringar, förtidspensioner och otydligheter ska granskas.

Socialförsäkringsminister Ulf Kristersson framhåller i sin debattartikel i Dagens Nyheter att den omfattande förändringen av sjukförsäkringen som genomfördes under förra mandatperioden varit bra och framgångsrik:

”Sverige har gjort en sjukförsäkringsreform som jag tror i historiens ljus kommer kvala in bland de stora i svensk socialpolitik. Bara i ett samhälle där de flesta som kan försörjer sig själva, kommer det att finnas resurser att hjälpa dem som inte kan det.”

Men sedan en månad tillbaka pågår en prestigelös och noggrann översyn av reformens konsekvenser, skriver han. Det är viktigare att det blir rätt än att det går fort. Och även om Ulf Kristersson försvarar reformen ser han att det behövs en översyn på flera områden. I debattartikeln lyfter han fram tre:

  • De utförsäkrades övergång från Försäkringskassan till Arbetsförmedlingen. Människor har varit för sjuka för arbetsmarknadspolitiken. Det visas av att alltför många kommer tillbaka till ny sjukskrivning.
  • Reglerna för förtidspension kan upplevas som för fyrkantiga. Hjälpen att ställa om måste sättas in tidigare när den bortre gränsen i sjukförsäkringen närmar sig.
  • Det måste byggas upp ett större förtroende för regelverket och för Försäkringskassan. Misstro är i längden farligt för hela välfärdssystemet.

”Sverige behöver en mänsklig arbetslinje som ser människors förmåga och där alla ges möjligheten till meningsfull arbetsgemenskap med andra”, skriver Ulf Kristersson. 

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Inlagt av Mats Bladh (ej verifierad) ons, 12/22/2010 - 00:58
"Socialförsäkringsminister Ulf Kristersson, M, vill se över sjukförsäkringen"

Vad hjälper det vad han vill när resten av hans partikollegor inte bryr sej ett endaste dugg ?

Det är inte längre möjligt att kommentera artikeln.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA