Tusen utförsäkrade har återgått i jobb

SJUKREGLER2010-05-11

Av dem som utförsäkrades från Försäkringskassan efter årsskiftet gick flertalet över till Arbetsförmedlingens introduktionsprogram. Av de övriga har mer än 1000 personer jobb eller driver eget företag.

Försäkringskassan redovisar i en rapport vad som hände med de 17 850 personer som vid årsskiftet fick slut på sina ersättningsdagar i sjukförsäkringen. Av dem gick 12 700 personer över till Arbetsförmedlingens introduktionsprogram. Ytterligare 3 200 har antingen fortsatt sjukpenning eller sjuk/aktivitetsersättning (förtidspension) på hel- eller deltid.

Av de återstående knappt 2 000 personerna har mer än varannan nu inkomst av arbete som anställd eller som egen företagare, redovisar Försäkringskassan.

De flesta som gått tillbaka i arbete uppger att de gått ned i arbetstid på grund av hälsan, och fyra av tio uppger att de bytt arbetsuppgifter sedan före sjukskrivningen. Tre av fyra har samma arbetsgivare som innan de blev sjukskrivna.

Av dem som tidigare hade förlängd sjukpenning har två procent tvingats vända sig till kommunens socialtjänst för försörjningsstöd. Fem procent av dem som hade tidsbegränsad sjukersättning när de utförsäkrades har tvingats begära försörjningsstöd.

Var tionde av dem som tidigare hade förlängd sjukpenning har fortfarande ersättning från Försäkringskassan, medan en av fem bland dem som hade tidsbegränsad sjukersättning uppger att de nu får ersättning från Försäkringskassan.

”Reformen har fungerat som avsett, de flesta vars dagar i sjukförsäkringen har tagit slut har övergått till insatser hos Arbetsförmedlingen. Det har funnits en naturlig oro för hur det gått för gruppen som inte skrev in sig hos Arbetsförmedlingen. Vi kan nu konstatera att huvuddelen i den här gruppen har både en sysselsättning och en inkomst”, säger Försäkringskassans verksamhetsområdeschef Magdalena Brasch i ett pressmeddelande.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA