Färre överklaganden vinner bifall

FÖRSÄKRINGSKASSAN2010-11-16

Försäkringskassan har på regeringens uppdrag gått igenom rättsläget när det gäller överklagade beslut. Genomgången visar att Försäkringskassan oftare får rätt.

Regeringen har bett Försäkringskassan att gå igenom förvaltningsdomstolarnas domar sedan 2008, framför allt utifrån den tidsbegränsade sjukpenningen och rehabiliteringskedjan.

När det gäller domar i första instans – tidigare länsrätterna, numer förvaltningsrätterna – har ändringsfrekvensen enligt Försäkringskassans genomgång minskat. År 2009 ändrade domstolarna Försäkringskassans beslut i ungefär vart fjärde fall. Vid tillämpningen av de nya reglerna har den försäkrade fått rätt i ungefär vart femte fall när det gäller fortsatt sjukpenning och i vart tionde när det gällt prövning mot den reguljära arbetsmarknaden.

I andra instans – kammarrätterna – har hittills meddelats totalt 46 tillämpliga domar. Av dem gäller 26 domar sjukpenning och 20 sjukersättning.

Underlaget är enligt rapporten väl begränsat för att dra några långtgående slutsatser, men kassan konstaterar att kammarrätterna följt förarbetena till den nya lagstiftningen och tillämpat en generös tolkning av övergångsbestämmelserna. I tre fall har kassan överklagat till Regeringsrätten, men ännu inte fått prövningstillstånd.

I nio fall har kammarrättsdomarna överklagats av de försäkrade. Tre av dem har fått avslag på prövningstillstånd av Regeringsrätten. De övriga har ännu inte fått något besked.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA