Människohandel upptäcks allt oftare

MIGRATIONSVERKET2020-01-20
Migrationsverket upptäckte 481 fall av misstänkt människohandel under 2019. Det är en ökning med närmare hundra fall jämfört med 2018. Den vanligaste formen är människohandel för sexuella ändamål.

Migrationsverkets statistik för 2019 visar att antalet upptäckta fall av människohandel med barn ökade från 44 fall under 2018 till 92 fall under förra året. Att antalet upptäckta fall ökar kraftigt behöver enligt myndigheten inte innebära att människohandel blivit vanligare.

­”Vi kan bara konstatera att vi har blivit bättre på det här området och att våra insatser leder till att vi upptäcker fler misstänkta fall. Att systematiskt utnyttja människor som befinner sig i en utsatt situation är ett allvarligt brott. Därför är det en viktig del i Migrationsverkets arbete att upptäcka de som utnyttjas”, konstaterar Migrationsverkets centrala samordnare för människohandel Lisa Hultin Knutas i ett pressmeddelande.

Migrationsverkets medarbetare använder flera indikationer för att upptäcka misstänkt människohandel. Det kan röra sig om människor som arbetar i Sverige men inte har något bankkort eller personer som byter adress ofta. Den vanligaste indikatorn är att den sökande har en profil som överensstämmer med hur människohandeln ser ut i Europa. Ett exempel är enligt pressmeddelandet unga kvinnor från Nigeria, som ofta är utsatta för människohandel för sexuella ändamål.

”Att nigerianska medborgare förekommer oftare jämfört med andra kan bero på att vi har lärt oss hur mönstren ser ut i dessa ärenden och vilka faktorer vi ska vara uppmärksamma på. Det utesluter inte att det kan finnas andra nationaliteter som kan vara utsatta”, påpekar Lisa Hultin Knutas.

Människohandel för sexuella ändamål är den vanligaste formen som upptäcks av Migrationsverket. Näst vanligast är att personer utnyttjas på arbetsmarknaden, genom att de arbetar under uppenbart oskäliga villkor.

Ett intensivare samarbete med andra myndigheter mot fusk, regelöverträdelser och annan brottslighet i arbetslivet är en annan förklaring till att arbetet med att bekämpa människohandel blivit mer effektivt.

Misstänkta offer för människohandel 2019

 

Antalet rapporterade fall:

Kvinnor: 266

Män: 123

Minderåriga: 92 (varav 18 flickor och 74 pojkar)

Form av exploatering:

Sexuella ändamål: 202

Otillbörligt utnyttjande på arbetsmarknaden: 179

Tiggeri: 5

Andra ändamål: 54

Oklart ändamål: 86

 

Flera personer kan ha utsatts för flera former av exploatering, vilket gör att siffrorna inte överensstämmer med antalet utsatta individer.)

Källa: Migrationsverket

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.