Massiv protest mot nya a-kassereglerna

A-KASSAN2006-12-19

Tusentals personer samlades på Mynttorget i Stockholm för att protestera mot försämringarna av a-kassan. Lars-Erik Backström, arbetsförmedlare och förtroendevald i ST, önskar att riksdagen lyssnar på de massiva protesterna.

–De är ju människor av kött och blod de också, så kanske kan de tänka om. Den sänkta a-kasseersättningen drabbar så många. Jag tycker att vi ska bära kostnaderna för de arbetslösa gemensamt, ingen vill vara arbetslös, sade Lars-Erik Backström.

En av talarna, SKTFs ordförande Eva Nordmark, ifrågasatte varför de nya avgifterna ska skilja sig mellan olika fackförbund.

– Regeringen snedvrider konkurrensen mellan fackförbunden. Den gynnar Saco och missgynnar TCO, sade hon.

Möten på flera håll

Manifestationer pågick samtidigt på många andra håll i landet.

Riksdagen beräknas ta beslut om a-kassan den 20 december, efter denna tidnings pressläggning. Men riksdagens arbetsmarknadsutskott har gjort några justeringar i det ursprungliga förslaget.

Efter påstötningar från a-kassornas samorganisation om att förändringarna sker så snabbt att kassorna inte klarar omställningen, enades utskottet om att den successiva sänkningen av ersättningen ska genomföras först den 5 mars.

Vid ett extrainkallat möte bestämde arbetsmarknadsutskottet att det underskott som uppstår till följd av fördröjningen ska kompenseras genom att anslaget till arbetsmarknadsutbildning minskar med 285 miljoner kronor.

Utbildningen viktig

Arbetsmarknadsutskottet la till ett uttalande om att varken den yrkesinriktade utbildningen eller andra prioriterade insatser ska påverkas av beslutet.

Thomas Fager, ordförande för ST inom Arbetsmarknadsverket, säger att arbetsmarknadsutbildningarna är särskilt viktiga i ett läge när arbetslösheten går ner och det finns risk för flaskhalsar.

–Hur de än skriver i uttalandet, så kommer beslutet att drabba de arbetslösas möjligheter att komma ut i jobb, säger han.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA