Måste betala tillbaka sin livränta

ARBETSSKADOR2012-05-09

Ett tiotal arbetsskadade ST-medlemmar tvingas betala tillbaka betydande belopp av sin arbetsskadelivränta. Arne Lundström fick belåna sitt hem för att ha råd.

– Det var verkligen ett slag i ansiktet. Min smala lycka var att jag hade kommit över en bostadsrätt till ett mycket förmånligt pris, säger Arne Lundström.

Med sin bostad som säkerhet har han lånat pengar i bank för att kunna återbetala drygt en halv miljon kronor till Försäkringskassan. Återkravet har jämkats ned med 200 000 kronor av förvaltningsrätten.

Arne Lundström är IT-administratör på Arbetsförmedlingens huvudkontor i Stockholm. Arbetsskadan fick han i byggbranschen 1990.

– Jag välte med en gaffeltruck och krossade tre fingrar på höger hand.

Försäkringskassan godkände arbets­skadan. Eftersom Arne Lundström tvingades byta till ett sämre betalt jobb fick han rätt till arbetsskadelivränta motsvarande 5 000 kronor i månaden.

Med tiden har Arne Lundström haft en god löneutveckling. Men att han därmed inte längre skulle ha rätt till livräntan hade aldrig slagit honom.

– Varje år har jag fått ett brev från Försäkringskassan om att de har gjort en utredning och funnit att jag har rätt till fortsatt livränta. Det har jag för­litat mig på.

Ett tiotal ST-medlemmar har fått rättshjälp vid sådana här återkrav, enligt STs arbetsskadehandläggare Marguerite Toll. Hon konstaterar att många handlat i god tro.

Claes Jansson, chef på LO-TCO Rättsskydds försäkringsrättsliga enhet, instämmer.

– Försäkringskassan gör det väldigt enkelt för sig. Man tar sällan hänsyn till att den försäkrade faktiskt anmält ändrad inkomst vid sjukpenning eller föräldrapenning och sedan utgår från att det här känner Försäkringskassan till.

LO-TCO Rättsskydd lyckas många gånger jämka ned beloppet som den arbetsskadade måste betala tillbaka, men sällan till noll kronor.

– Det blir ändå betydande belopp. Många kommer aldrig att kunna betala tillbaka allt, säger Claes Jansson.

Arne Lundström fick belåna sitt hem för att klara av att betala tillbaka livräntan.
Bild: Elis Hoffman
Arne Lundström fick belåna sitt hem för att klara av att betala tillbaka livräntan.
1990 välte Arne Lundström med en gaffeltruck och krossade tre fingrar på höger hand.
Bild: Elis Hoffman
1990 välte Arne Lundström med en gaffeltruck och krossade tre fingrar på höger hand.

Arbetsskade­livränta

Livräntan syftar till att göra den arbetsskadade ekonomiskt skadeslös. Höjs lönen senare, ska livräntan minskas i motsvarande mån eller tas bort.

  

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Arbetsskador
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA