Medborgare får förslagsrätt

DEMOKRATI2003-11-28

Större möjligheter till insyn, inflytande och ansvarsutkrävande i offentlig verksamhet. Det är syftet med demokratipropositionen.

Av:  Christina Swahn

– Fokus ligger på de lokala frågorna. Det är den nivån som är nära människorna, säger demokratiminister Britta Lejon.

Därför ska alla få möjlighet att väcka förslag i kommuner och landsting. Fler ska få rösträtt i kommunala folkomröstningar. Samtidigt ska allmänheten få ökad insyn i kommunala entreprenader och friskolor, större möjligheter till brukarinflytande och att fullmäktige ska ta ställning vid viktiga beslut i kommunala bolag. Även en minoritet ska få möjlighet att begära återremiss i fullmäktige.

För att fler ska engagera sig politiskt förbättras ersättningen för förlorad arbetsinkomst, funktionshindrade ska ges bättre möjligheter och studenter ska få möjlighet att behålla kommunala uppdrag.

Vetenskapsrådet får fem miljoner till mångvetenskaplig demokratiforskning.

Skolverket får i uppdrag att se över de politiska ungdomsförbundens möjlighet att verka i skolan. Den myndighet som ansvarar för information inför valet får en mer aktiv roll. Ett folkrörelseforum inrättas för att skapa dialog mellan regeringen, förvaltningsmyndigheterna och folket. En översyn görs av finansieringen av enskilda personers valkampanjer.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA