Medborgarskap ger högre lön

INTEGRATION2014-05-21

De utrikesfödda som blir svenska medborgare har högre sysselsättning och tjänar mer – redan innan de blir svenska medborgare. Det visar en rapport från IFAU.

En studie som gjorts av Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering, IFAU, visar att de utrikes födda som blir svenska medborgare har högre sysselsättning och årsinkomst än individer som inte är, eller ännu inte har blivit, svenska medborgare. Enligt rapporten stärks gruppens ställning på arbetsmarknaden redan åren innan de byter medborgarskap, vilket inte ger något entydigt stöd för att det är medborgarskapet i sig som stärker deras ställning.

”Kanske är bytet en del av en mer långsiktig plan att etablera sig i Sverige och beslutet att ansöka om medborgarskap en del av en strävan att förbättra ställningen på arbetsmarknaden. Om enbart medborgarskapet i sig bidragit som en dörröppnare till arbetsmarknaden skulle vi ha förväntat oss att ställningen stärks först efter bytet av medborgarskap och inte innan”, skriver forskaren Mattias Engdahl i ett pressmeddelande.

Sambanden är tydligast för dem som har låga inkomster och för grupper med låg sysselsättningsgrad.

Studien visar också att utrikes födda från vissa grupper av länder gifter sig i större utsträckning i samband med att de blir svenska medborgare, vilket tyder på att det finns ett samband mellan att välja att bli medborgare och att besluta sig att bilda familj.

Analysen bygger på svenska data för perioden 1990-2009 och innefattar cirka 450 000 personer.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA