Medlemmar inom kriminalvården känner sig kränkta

ST2004-08-18
Överbeläggning, låga löner och outbildad personal har bidragit till problemen inom kriminalvården, säger Kristina Eriksson, nyvald avdelningsordförande för ST.
Kristina Eriksson utgår från att regeringen avsätter pengar till de extra säkerhetsåtgärder som nu införs på landets fängelser.

Kriminalvården har haft ett sparbeting under flera år. Närmare en halv miljard kronor måste sparas för att få budgeten i balans 2006.

–Besparingarna har i första hand gått ut över programverksamheten, men även över säkerheten, säger Kristina Eriksson.

Hon tycker att gd Lena Häll Erikssons beslut att införa inpasseringskontroller för personalen är helt i sin ordning. Däremot gillar hon inte att beslutet lades på bordet utan förhandling.

Justitieministerns utspel om att bygga ett specialfängelse för de allra farligaste fångarna tror hon inte på.

–Det blir bara värre för både fångar och personal. Antalet fritagningar ökar säkert och det blir mer hot och våld, menar Kristina Eriksson.

Många medlemmar har hört av sig till henne och varit upprörda och ledsna över Lena Häll Erikssons uttalande i media om korruption bland personalen.

–De känner sig kränkta. Hon borde ha varit mer nyanserad och inte dragit personalen över en kam. De flesta gör faktiskt ett bra jobb!

I dag anställs vårdare med bättre utbildning, men det finns fortfarande en hel del personal som inte fått kriminalvårdens grundutbildning, förklarar Kristina Eriksson.

Hon anser att det behövs vårdare med såväl bättre utbildning som längre arbetslivserfarenhet som klarar av jobbet med bland annat det ökande antalet psykiskt sjuka.

– Men problemet är den dåliga lönen och den låga statusen på jobbet. Och den blir inte bättre av att vår högsta chef går ut med att personalen är korrumperad!

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.