Menzies personal fick frysa

LUFTFART2014-02-04

I de lokaler på Arlanda där Menzies anställda arbetar med marktjänster är det kallt och dragigt. Trots detta fick de inte ta på sig ytterkläder utanpå uniformerna. STs skyddsombud lade då ett skyddsstopp på sin arbetsgivare.

I januari lade STs skyddsombud vid Menzies Aviation AB på Arlanda ett skyddsstopp eftersom lokalerna var kalla och dragiga vilket gjorde att personalen frös. Trots tidigare löften om att få ha ytterkläder på sig ville arbetsgivaren att de anställda skulle arbeta enbart i uniform.

STs krav var att personalen skulle få klä på sig ytterkläder och få tillbaka de värmefläktar som funnits på plats tidigare. Dessutom skulle arbetsgivaren genast lägga upp en åtgärdsplan tillsammans med Swedavia, som ansvarar för lokalerna.

Skyddsstoppet trädde i kraft på natten 22 januari. Det hävdes redan efter några timmar sedan det gjorts en överenskommelse med arbetsgivaren om att tillmötesgå STs krav på värmefläktar och att få använda egna ytterkläder.

− Men jag håller Swedavia ansvariga för klimatproblemet på Terminal 2 och anser inte att vår arbetsgivare, Menzies Aviation AB på något sätt ska hållas till svars för detta, säger Jaana Villazor, skyddsombud för ST inom Menzies Aviation AB.

Enligt Swedavias presstjänst är problemet åtgärdat. Kylan orsakades enligt Swedavia av att en ytterentré till bagageanläggningen hade gått sönder så att den inte gick att stänga.

Jaana Villazor säger att om kraven på att åtgärder inte efterföljs verkställer hon ett nytt stopp.

− Problemet är inte alls åtgärdat och personal fryser fortfarande. Värmefläktarna är fortfarande på plats, vilket i sig tyder på att ett problem kvarstår.

Skyddsstopp

Enligt arbetsmiljölagen har ett skyddsombud rätt att stoppa arbetet om det innebär omedelbar och allvarlig fara för arbetstagares liv eller hälsa. Det kallas skyddsstopp.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Arbetsmiljö
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.