Mer våld och hot mot SiS-anställda

SIS2011-03-15

Antal fall av våld och hot vid Statens institutionsstyrelses, SiS, institutioner för vuxna ökade med 67 procent under förra året. På ungdomshemmen var situationen oförändrad.

Antalet incidenter på SiS LVM-hem ökade från 142 år 2009 till 238 år 2010. LVM-vården hade enligt SiS mycket hög beläggning under förra året. Muntliga hot är den form av incident som är vanligast. Den största ökningen var bland det som rubriceras som hot med eller utan tillhygge. Antalet hot utan tillhygge ökade från 13 till 53 och hot med tillhygge ökade från 40 till 81.

Mest utsatt för våld och hot är SiS personal vid ungdomshemmen. Totalt inträffade där 638 av 876 rapporterade incidenter under 2010. Antalet var i stort sett oförändrat jämfört med föregående år.

Den mest utsatta personalgruppen är behandlingsassistenter. Mer än två av tre behandlingsassistenter har utsatts för hot eller våld under året. Totalt rapporterades 175 anställda ha fått någon form av psykisk skada under förra året, vilket är en ökning med 75 procent jämfört med år 2009. 374 personer fick någon form av fysisk skada, jämfört med 260 personer året innan. Antalet personer som drabbats av grov fysisk skada ökade från 13 till 44 personer.

”SiS ledning ser mycket allvarligt på det höga antalet incidenter. Vi måste arbeta på alla nivåer för att vår personal inte ska utsättas för skador i tjänsten. Siffrorna kommer inte som någon överraskning och vi har redan börjat arbetet med att vidta åtgärder”, säger SiS utvecklingsdirektör Nils Åkesson i ett pressmeddelande.

LVM

LVM står för Lagen om vård av missbrukare i vissa fall. LVM ger socialförvaltningar möjlighet att tvångsomhänderta vuxna missbrukare för att avbryta livshotande missbruk.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

SiS Arbetsmiljö
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA