Mer än varannan damernas

STATEN2009-02-06

Mer än varannan ny myndighetschef som har utsetts det senaste året är kvinna. Det visar en genomgång som tidningen Metro har gjort.

Sedan årsskiftet 2007/2008 har regeringen utsett 60 nya myndighetschefer. 32 av dem har varit kvinnor och 28 män. I går utsåg regeringen Lena Jönsson till ny chef för Fortifikationsverket.

– Vi har haft en öppen process och utsett de bästa. Det här är resultatet – utan kvotering, säger kommun- och finansmarknadsminister Mats Odell till tidningen.

Bland de statliga verk som fått kvinnliga generaldirektörer finns myndigheter som Arbetsförmedlingen, Banverket, Boverket, Domstolsverket, Naturvårdsverket och Försäkringskassan. Fortfarande är sex av tio toppchefer i staten män, men trenden går mot större jämställdhet.

– Det här är resultatet av att det inte längre är ett fåtal som sitter i slutna rum och utser sina kompisar. Vi har annonserat ut tjänsterna, och betydligt fler har fått chansen, säger Mats Odell.

De fem bäst betalda generaldirektörerna är enligt Metros sammanställning:

  1. 1. Angela Bermudez Svankvist, Arbetsförmedlingen, 129 000 kronor/månad

    2. Minoo Aktharzand, Banverket, 116 000 kronor/månad

    3. Inger Andersson, Livsmedelsverket, 104 800 kronor/månad

    4. Karin Apelman, Exportkreditnämnden, 103 400 kronor/månad

    5. Karin Starrin, Tullverket, 96 400 kronor/månad

Angeles Bermudez-Svankvist.
Bild: Sören Fröberg
Angeles Bermudez-Svankvist.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA