Mest män bakom hotmejlen

TILLVÄXTVERKET2012-08-09

Arga, ibland hotfulla mejl översvämmar Tillväxtverkets diarium. Myndigheten kan komma att göra en polisanmälan.

Det stormar kring Tillväxtverkets interna representation. Många är upprörda över dyra notor från restauranger och konferensanläggningar.
Den senaste veckan har myndigheten mottagit omkring 250 arga mejl, enligt kommunikationschef Cecilia Werner Kastensson.
– Jag har inte räknat dem, det kan vara flera, säger hon.
En del av mejlen har en saklig ton av kritik av myndighetens internrepresentation så som den beskrivits i Dagens nyheter och andra medier. Men förvånansvärt många mejl går över gränsen, enligt Cecilia Werner Kastensson.
– Det är skällsord, ofta personligt riktade till vår generaldirektör. Det är angrepp på utseende. Någon har mejlat hotfulla citat ur Bibeln. Någon skriver något i stil med ”hoppas ni får kolera”.
Mejlstormen innebär att Tillväxtverkets jurister och anställda i registraturen får jobba för högvarv.
– Nu diarieför vi alla mejl. Sedan kommer vi att gå igenom dem noga för att se om vi måste göra en polisanmälan.
Cecilia Werner Kastensson arbetar med att besvara de flesta av mejlen.
– Jag försöker besvara så mycket som möjligt. De som har seriösa frågor förtjänar svar. Men om det till exempel står ”gå och häng dig” så är ju det svårt att svara på.
Hon blir illa berörd.
– Att sitta och läsa detta blir man väldigt påverkad av. Man blir inte glad, kan jag säga.
Cecilia Werner Kastensson har noterat att mellan 90 och 95 procent av avsändarna är män. Hon förvånas över att så många angriper den avgående generaldirektören Christina Lugnets utseende.
– Det är helt ovidkommande. Men uppenbarligen retar hon upp människor och det är så tråkigt, säger Cecilia Werner Kastensson.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA