Migrationsverket begär mer pengar

BUDGET2007-03-01

De ökande flyktingströmmarna gör att Migrationsverket begär mer pengar av regeringen. Enligt verkets prognos kommer uppemot 40 000 personer att söka asyl under 2007.

Enligt Migrationsverket finns inget som tyder på att flyktingströmmarna från Irak kommer att ändra riktning. Inte heller ser man något tecken på att andra grupper asylsökande kommer att minska under året eller nästa år. Därför kommer verket att behöva ytterligare resurser både under 2007 och 2008.

Den stora mängden asylsökande leder till följdbelastningar på verket i form av kommande anknytningsärenden. För att klara anstormningen begär Migrationsverket 367 miljoner kronor mer än regeringen anslagit.

För att kunna ta hand om det växande antalet asylsökande kommer verket att öka antalet ansöknings- och prövningsenheter och rekrytera mer personal. Vissa enheter kommer att specialiseras för att hantera de största grupperna bland de asylsökande, t.ex. irakier.

I sitt brev till regeringen påpekar Migrationsverket också att det kommer att ställas ökade krav på att kommunerna tar emot dem som får uppehållstillstånd.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA