Mildare sanktioner mot arbetslösa

ARBETSMARKNAD2014-12-17
Regeringen föreslår att de som deltar i arbetsmarknadspolitiska program ska få behålla sin sjukpenninggrundande inkomst även om de stängs av från ersättning.

I mars nästa år börjar strängare regler att gälla när deltagare i arbetsmarknadspolitiska program missköter sig. Man kan bli varnad eller tillfälligt avstängd från sitt aktivitetsstöd eller utvecklingsbidrag. Reglerna kommer att motsvara vad som numera gäller inom arbetslöshetsförsäkringen.

Men samtidigt riskerar programdeltagare som blir avstängda från ersättningen att mista sin sjukpenninggrundande inkomst, SGI, som ligger till grund för exempelvis sjukpenning och andra inkomstrelaterade ersättningar. Den får man annars behålla när man är arbetslös, sjuk, föräldraledig eller tjänstledig för studier.

Har man en gång förlorat sin SGI får man inte tillbaka den förrän man kommer tillbaka i arbete. Det är en alltför hård sanktion, anser regeringen.

”Att stängas av från aktivitetsstöd eller utvecklingsersättning kan få till följd att den arbetslöse förlorar sitt eventuella SGI-skydd, så kan vi inte ha det. Ett förlorat SGI-skydd kan bli en alltför långtgående och oproportionerlig konsekvens”, kommenterar socialförsäkringsminister Annika Strandhäll i ett pressmeddelande.

Deltagare i arbetsmarknadspolitiska program ska även få behålla rätten till vissa ersättningar efter en period av avstängning från aktivitetsersättning: sjukpenning i särskilda fall, rehabiliteringspenning i särskilda fall samt boendetillägg.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Arbetsmarknad
Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.