Utsatta grupper får fler sanktioner

A-KASSAN2015-03-05
En av fyra med a-kassa har fått minst en varning för att de misskött sitt arbetssökande. Det visar aktuell statistik från Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen, IAF.

Mellan september 2013 och oktober 2014 fick var fjärde ersättningstagare i arbetslöshetsförsäkringen en varning för att de hade misskött sitt arbetssökande, skriver IAF i ett pressmeddelande. Av dem som varnades drabbades nästan var tredje av någon typ av sanktion. Under perioden nådde 568 personer det femte steget i åtgärdstrappan, och blev helt avstängda från ersättning.

IAF konstaterar också att de som drabbas hårdast när sanktionerna trappas upp är de som står långt från arbetsmarknaden. Ju mer sanktionerna skärps i åtgärdstrappan, desto större andel är personer med funktionsnedsättning, långtidsarbetslösa, låginkomsttagare och lågutbildade. Män är tydligt överrepresenterade bland dem som stängs av från ersättning. Rapporten visar att det är en större andel i resurssvaga grupper som får någon sanktion. I dessa grupper får också de enskilda personerna fler upprepade sanktioner och når högre trappsteg.

”Om överrepresentationen av vissa grupper högre upp i trappan är en ren konsekvens av att de varit arbetslösa längre eller om den beror på att dessa grupper har ett annat beteende kring att missköta sitt arbetssökande går inte att utläsa”, skriver IAF i rapporten.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.