Regler upplevdes för hårda

ARBETSFÖRMEDLINGEN2013-09-25
Arbetsförmedlare har undvikit att anmäla arbetssökande som uteblivit från möten. Detta för att den arbetssökande inte ska bli av med sin a-kassa. Anledningen är att arbetsförmedlare upplevt regelverket som alltför hårt, enligt Inger Färnholm på Arbetsförmedlingen.

En granskning som Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen, IAF, gjort visar att arbetsförmedlare ofta struntar i att anmäla uteblivna besök. Av de 1 446 fall där arbetssökande varken kontaktat eller besökt Arbetsförmedlingen, gjordes ingen avanmälan gällande a-kassa i 76 procent av fallen.

Om man som arbetssökande missar möten med Arbetsförmedlingen ska handläggare enligt reglerna rapportera detta till a-kassan, som då kan dra in framtida utbetalning.

”Vi ska naturligtvis följa lagstiftningen. Men de här reglerna har både av oss, men även av andra, setts som väldigt hårda, att man blir avstängd för att man exempelvis har missat ett besök”, säger Inger Färnholm, kvalificerad handläggare på Arbetsförmedlingen, till TT.

A-kassa har därmed betalats ut till arbetssökanden även om de misskött sina möten. IAF skriver att det finns risk för att det i fyra av fem fall felaktigt betalats ut ersättning.

Från 1 september mjukas reglerna upp. Då ska arbetsförmedlare inte längre avanmäla arbetssökande som missat ett möte utan det räcker med en varning.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.