Regler upplevdes för hårda

ARBETSFÖRMEDLINGEN2013-09-25

Arbetsförmedlare har undvikit att anmäla arbetssökande som uteblivit från möten. Detta för att den arbetssökande inte ska bli av med sin a-kassa. Anledningen är att arbetsförmedlare upplevt regelverket som alltför hårt, enligt Inger Färnholm på Arbetsförmedlingen.

En granskning som Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen, IAF, gjort visar att arbetsförmedlare ofta struntar i att anmäla uteblivna besök. Av de 1 446 fall där arbetssökande varken kontaktat eller besökt Arbetsförmedlingen, gjordes ingen avanmälan gällande a-kassa i 76 procent av fallen.

Om man som arbetssökande missar möten med Arbetsförmedlingen ska handläggare enligt reglerna rapportera detta till a-kassan, som då kan dra in framtida utbetalning.

”Vi ska naturligtvis följa lagstiftningen. Men de här reglerna har både av oss, men även av andra, setts som väldigt hårda, att man blir avstängd för att man exempelvis har missat ett besök”, säger Inger Färnholm, kvalificerad handläggare på Arbetsförmedlingen, till TT.

A-kassa har därmed betalats ut till arbetssökanden även om de misskött sina möten. IAF skriver att det finns risk för att det i fyra av fem fall felaktigt betalats ut ersättning.

Från 1 september mjukas reglerna upp. Då ska arbetsförmedlare inte längre avanmäla arbetssökande som missat ett möte utan det räcker med en varning.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA