Bild: Manu Heiskanen

Mindre guld i medalj till statsanställda

STATSFÖRVALTNING2024-05-08

Guldhalten i medaljen för nit och redlighet i rikets tjänst minskar från 23 karat till 18 karat. Skälet är att guldpriset stigit.

Den som arbetat i statens tjänst i 30 år, eller går i pension efter 25 år som statligt anställd, kan tilldelas utmärkelsen ”För nit och redlighet i rikets tjänst”. Mottagaren kan välja mellan en guldmedalj, ett konstglasföremål eller ett guldarmbandsur.

Guldmedaljen har tidigare varit i 23 karats guld. Nu har Arbetsgivarverket tecknat ett tilläggsavtal om att guldhalten i den ska sänkas.

Guldpriset har stigit kraftigt sedan det tidigare avtalet tecknades 2021. Enligt Arbetsgivarverket kunde leverantören inte längre kan leverera medaljer till ett pris som ligger under gränsen för vad som är skattefritt för mottagaren. Lösningen för att hålla priset under 15 000 kronor är att sänka guldhalten från 23 karat till 18 karat. Att i stället minska tjockleken på medaljen skulle enligt Arbetsgivarverket ha lett till att den blivit alldeles för tunn.

Den minskade guldhalten gäller för beställningar som görs från 2 maj till 12 oktober 2024.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA