Mindre löneskillnad mellan män och kvinnor

LÖNER2007-09-11

Skillnaden mellan kvinnors löner och mäns löner inom staten har minskat. Det visar en analys som Arbetsgivarverket offentliggjort.

Sedan år 2000 har Arbetsgivarverket årligen gjort en analys utifrån parternas gemensamma lönestatistik. Då var skillnaden mellan mäns och kvinnors löner nästan 18 procent. I september 2006 hade kvinnliga statsanställda en genomsnittslön som var 14,4 procent lägre än manliga anställda i staten. Året innan var löneskillnaden 15,8 procent.

Nästan hela den löneskillnaden kan enligt Arbetsgivarverkets rapport förklaras av mätbara faktorer, som arbetets svårighetsnivå, arbetstider och det faktum att fler män har chefsbefattningar. Även skillnader i löneläge på olika myndigheter räknas som förklarande faktor.

När man rensat för sådana faktorer återstår en oförklarad löneskillnad på 1,1 procent.

Ur jämställdhetssynpunkt är det enligt Arbetsgivarverket viktigare att fokusera på att kvinnor oftare befinner sig på befattningar med en lägre svårighetsnivå och mer sällan är chefer, att kvinnor i större utsträckning arbetar deltid och inom yrken med lägre genomsnittslöner än män. Dessa faktorer står för cirka 80 procent av den totala löneskillnaden.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA