STs förbundsordförande Britta Lejon anser att produktivitetsavdraget har lett till färre anställningar och sämre arbetsmiljö inom staten.
Bild: Casper Hedberg
STs förbundsordförande Britta Lejon anser att produktivitetsavdraget har lett till färre anställningar och sämre arbetsmiljö inom staten.

Mindre resurser när Lärarförbundet lämnar TCO

FACKET2021-11-15

När Lärarförbundet byter centralorganisation förlorar TCO, där Fackförbundet ST ingår, både medlemmar och intäkter. Nu väntar hårdare prioriteringar för organisationen, enligt STs förbundsordförande Britta Lejon.

Det näst största medlemsförbundet i TCO, Lärarförbundet, lämnar centralorganisationen vid årsskiftet. Förra veckan beviljades lärarfacket medlemskap i centralorganisationen Saco.

För TCO innebär utträdet att intäkterna minskar med omkring 15 till 16 miljoner kronor årligen, enligt STs förbundsordförande Britta Lejon. Att andra medlemsförbund ska täcka upp inkomsttappet genom höjda avgifter är inte aktuellt, i stället måste TCO prioritera hårdare, understryker hon.

– Vi måste revidera budgeten och fundera på hur vi smartast använder resurserna. Det arbetet pågår nu, säger Britta Lejon.

Lärarförbundets beslut kommer med andra ord att ha betydelse för vilka frågor som TCO-förbunden väljer att fokusera på de kommande åren. Det beror inte bara på det ekonomiska avbräcket utan också på att ett stort antal offentliganställda nu lämnar organisationen.

Hur den förändrade balansen med en större andel privatanställda medlemmar kommer att påverka inriktningen för TCO är för tidigt att svara på, konstaterar Britta Lejon.

– Det beror på var vi landar i diskussioner om prioriteringarna. Det kan vara så att vi i vissa avseenden ser lite annorlunda på några frågor när Lärarförbundet har lämnat, men de diskussionerna är inte klara ännu, säger hon.

Britta Lejon ser dock redan nu att utträdet kommer att ha betydelse för ST.

– ST måste lyfta den statliga sektorn ännu mer. Vi får ett ännu större ansvar för att bevaka behoven för vår sektor och våra medlemmar i staten. Vi kan inte hoppas att TCO ska mäkta med det i samma utsträckning som tidigare, säger Britta Lejon.

Att Lärarförbundets runt 234 000 medlemmar lämnar TCO för Saco påverkar också balansen mellan de tre centralorganisationerna.

I slutet av förra året samlade LO-förbunden och TCO-förbunden nästan lika många medlemmar, drygt 1,4 miljoner vardera. När TCO nu krymper blir LO återigen störst. Samtidigt närmar sig Sacos förbund sammanlagt en miljon medlemmar.

Britta Lejon tror dock inte att förändringarna kommer att påverka TCOs möjlighet till inflytande. Strukturella förändringar på arbetsmarknaden, som det faktum att allt fler yrken kräver eftergymnasial utbildning, spelar betydligt större roll för styrkeförhållandena, menar hon.

Hon skulle gärna se mer av samverkan mellan centralorganisationerna framöver.

– Vi gör redan i dag mycket gemensamt och har en stor samsyn. Vi skulle kunna spara tid och vara mer effektiva om vi hade ännu färre centralorganisationer, säger Britta Lejon.

Enligt Lärarförbundet finns det inget missnöje med TCO, bytet av centralorganisation motiveras i stället med en allt tydligare intressegemenskap med andra akademiker. En anslutning till Saco, där Lärarnas Riksförbund är medlemmar, är enligt Lärarförbundet också ett viktigt steg för att nytt fackförbund för lärare ska kunna bildas.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA