Bild: Casper Hedberg

Mindre resurser när Lärarförbundet lämnar TCO

FACKET2021-11-15
När Lärarförbundet byter centralorganisation förlorar TCO, där Fackförbundet ST ingår, både medlemmar och intäkter. Nu väntar hårdare prioriteringar för organisationen, enligt STs förbundsordförande Britta Lejon.

Det näst största medlemsförbundet i TCO, Lärarförbundet, lämnar centralorganisationen vid årsskiftet. Förra veckan beviljades lärarfacket medlemskap i centralorganisationen Saco.

För TCO innebär utträdet att intäkterna minskar med omkring 15 till 16 miljoner kronor årligen, enligt STs förbundsordförande Britta Lejon. Att andra medlemsförbund ska täcka upp inkomsttappet genom höjda avgifter är inte aktuellt, i stället måste TCO prioritera hårdare, understryker hon.

– Vi måste revidera budgeten och fundera på hur vi smartast använder resurserna. Det arbetet pågår nu, säger Britta Lejon.

Lärarförbundets beslut kommer med andra ord att ha betydelse för vilka frågor som TCO-förbunden väljer att fokusera på de kommande åren. Det beror inte bara på det ekonomiska avbräcket utan också på att ett stort antal offentliganställda nu lämnar organisationen.

Hur den förändrade balansen med en större andel privatanställda medlemmar kommer att påverka inriktningen för TCO är för tidigt att svara på, konstaterar Britta Lejon.

– Det beror på var vi landar i diskussioner om prioriteringarna. Det kan vara så att vi i vissa avseenden ser lite annorlunda på några frågor när Lärarförbundet har lämnat, men de diskussionerna är inte klara ännu, säger hon.

Britta Lejon ser dock redan nu att utträdet kommer att ha betydelse för ST.

– ST måste lyfta den statliga sektorn ännu mer. Vi får ett ännu större ansvar för att bevaka behoven för vår sektor och våra medlemmar i staten. Vi kan inte hoppas att TCO ska mäkta med det i samma utsträckning som tidigare, säger Britta Lejon.

Att Lärarförbundets runt 234 000 medlemmar lämnar TCO för Saco påverkar också balansen mellan de tre centralorganisationerna.

I slutet av förra året samlade LO-förbunden och TCO-förbunden nästan lika många medlemmar, drygt 1,4 miljoner vardera. När TCO nu krymper blir LO återigen störst. Samtidigt närmar sig Sacos förbund sammanlagt en miljon medlemmar.

Britta Lejon tror dock inte att förändringarna kommer att påverka TCOs möjlighet till inflytande. Strukturella förändringar på arbetsmarknaden, som det faktum att allt fler yrken kräver eftergymnasial utbildning, spelar betydligt större roll för styrkeförhållandena, menar hon.

Hon skulle gärna se mer av samverkan mellan centralorganisationerna framöver.

– Vi gör redan i dag mycket gemensamt och har en stor samsyn. Vi skulle kunna spara tid och vara mer effektiva om vi hade ännu färre centralorganisationer, säger Britta Lejon.

Enligt Lärarförbundet finns det inget missnöje med TCO, bytet av centralorganisation motiveras i stället med en allt tydligare intressegemenskap med andra akademiker. En anslutning till Saco, där Lärarnas Riksförbund är medlemmar, är enligt Lärarförbundet också ett viktigt steg för att nytt fackförbund för lärare ska kunna bildas.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.