Totalt representerar TCO nu långt över en miljon förvärvsarbetande medlemmar.
Bild: Sten-Åke Stenberg/Mostphotos
Totalt representerar TCO nu långt över en miljon förvärvsarbetande medlemmar.

Rekordmånga nya medlemmar i TCO-förbunden

FACKLIGT2021-02-10

Förra året fick TCO-förbunden fler nya medlemmar än någonsin. Under 2020 ökade de 13 medlemsförbunden med mer än 36 000 medlemmar, vilket motsvarar en ökning på 2,6 procent.

2020 blev det tionde året i följd som TCO-förbundet ökade sitt medlemsantal. Tio av TCOs tretton förbund hade en positiv medlemsutveckling under året. Allra mest växte Unionen, som med sina drygt 700 000 medlemmar är Sveriges största fackförbund.

”Det är glädjande att fler ser värdet i det fackliga medlemskapet. Pandemin har gjort det tydligt vilken nytta som ligger i starka fackföreningar för både individen och samhället”, konstaterar TCOs ordförande Therese Svanström i ett pressmeddelande.

Totalt representerar TCO nu långt över en miljon förvärvsarbetande medlemmar. ST ökade sitt medlemsantal med 1 434 personer under förra året, och har nu över 67 000 medlemmar. TCO hade 31 december totalt 1 454 677 medlemmar. Ökningen är den största sedan 1985, vilket var den senaste gången ett nytt medlemsförbund valdes in i organisationen.

”Det ger en enorm tyngd till vårt arbete för att förbättra villkoren för svenska arbetstagare. Ett engagerat rekryteringsarbete ligger bakom trenden, som förstärks av det krisläge som har slagit mot arbetsmarknaden”, konstaterar Therese Svanström.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

DU KANSKE OCKSÅ ÄR INTRESSERAD AV

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA