Utmaningen framöver blir att behålla dem som har gått med i ST till följd av pandemin, säger STs förbundsordförande Britta Lejon.
Bild: Casper Hedberg
Utmaningen framöver blir att behålla dem som har gått med i ST till följd av pandemin, säger STs förbundsordförande Britta Lejon.

ST fick fler medlemmar under 2020

ST2021-01-28
Antalet yrkesverksamma ST-medlemmar ökade med 1 434 under förra året, och är nu över 67 000. ”Antagligen beror ökningen mycket på den allmänna oron som alla känner inför sina jobb”, säger STs förbundsordförande Britta Lejon.

Vid årsskiftet hade det totala antalet medlemmar i ST ökat med 2 012 jämfört med ett år tidigare. Förbundet har nu fler än 97 100 medlemmar, enligt den senaste medlemsstatistiken.

Under 2020 blev 8 104 personer nya yrkesverksamma medlemmar i ST, vilket är den högsta siffran någonsin under ett kalenderår. Varje år lämnar också ett antal medlemmar förbundet, men rekordtillströmningen innebar en nettoökning med 1 434 yrkesaktiva medlemmar till 67 050.

– Vi behöver lite mer analyser, men antagligen beror ökningen mycket på den allmänna oron som alla känner inför sina jobb. Det är en pandemi och vi har många korttidspermitteringar och folk som blir varslade, också på delar av vårt område. Men sedan har vi också gjort en hel del jobb trots pandemin för att försöka värva, säger förbundsordförande Britta Lejon till Publikt.

Utmaningen framöver blir att behålla dem som har valt att gå med i ST till följd av pandemin, när coronaviruset väl börjar släppa greppet, framhåller Britta Lejon.

Strategierna för framtiden är dock inte klara ännu, eftersom pandemin gör det svårare att planera, säger Britta Lejon. Men hon berättar att förbundet precis har rekryterat en ny chef med ansvar för värvningsarbetet och att det kommer att bli fokus på digitala värvningskanaler tills pandemin klingar av.

Förutom att värva så många medlemmar som möjligt kommer förbundet att prioritera organisationsgraden, betonar hon.

– Det är viktigt att utträdena blir färre så att vi behåller de som vi faktiskt värvar, och att vi har ett starkt lokalt närvarande fackligt arbete. Nöjda medlemmar rekryterar andra, så är det bara.

Sammanlagt lämnade 8 418 medlemmar ST under förra året. Under 2019 var motsvarande siffra 11 026.

Finns det något som du är missnöjd med när det gäller förra årets medlemsutveckling?

– Med de här siffrorna är det svårt att vara missnöjd. Men om man tänker på de mål vi tog på 2016 års kongress, om att vi skulle vara 110 000 och 80 000 yrkesverksamma nu, så är vi långt därifrån. Å andra sidan vet vi vad det beror på, med till exempel historiskt stora nedskärningar av Arbetsförmedlingen och nedskärningarna inom Migrationsverket.

Ökningen av ST-medlemmar är som störst i gruppen mellan 30 och 39 år, 7,1 procent jämfört med ett år tidigare, enligt statistiken.

Antalet pensionärsmedlemmar ligger kvar på en nivå strax över 20 000, men gruppen har minskat med 196 personer under förra året.

Antalet studentmedlemmar har däremot ökat, och vid förra årets slut var de 9 965. Det är 774 fler än ett år tidigare.

Britta Lejon vill särskilt framhäva studentinformatörerna, som har lyckats värva trots att coronapandemin satt stopp för personliga möten.

– De har fått ställa om sitt värvningsarbete helt, säger hon.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.