Arbetsmiljöverket har i dag två kontor på Kungsholmen i Stockholms innerstad. I november slås de ihop i en ny lokal i Solna, som är en tredjedel mindre till ytan sett. På bilden kontoret i Hornsberg på Kungsholmen.
Bild: Mostphotos
Arbetsmiljöverket har i dag två kontor på Kungsholmen i Stockholms innerstad. I november slås de ihop i en ny lokal i Solna, som är en tredjedel mindre till ytan sett. På bilden kontoret i Hornsberg på Kungsholmen.

Mindre yta när Arbetsmiljöverket flyttar

ARBETSMILJÖVERKET2020-01-13

När Arbetsmiljöverket flyttar sitt kontor från Stockholms innerstad till Solna krymper kontorsytan med mer än en tredjedel. ”Det är klart att det kan komma att påverka arbetsmiljön”, säger STs avdelningsordförande Marita Jonsson till Publikt.

Två kontor blir ett när Arbetsmiljöverket flyttar från Kungsholmen i Stockholms innerstad till ett nytt kontor i Solna i november 2020. De 330 anställda kommer att sitta i en lokal som är strax under 6 000 kvadratmeter stor, i stället för som i dagsläget då de båda kontorens totala yta ligger på över 9 500 kvadratmeter.

– Om man tittar på helheten så står stora delar av lokalerna halvtomma flera dagar i veckan. Med tanke på det är det ganska naturligt med en mindre yta, säger Marita Jonsson, ordförande för ST inom Arbetsmiljöverket till Publikt.

Kontraktet skrevs på strax innan julledigheten, och det är ännu inte bestämt exakt hur kontoret kommer att utformas.

– Det som är viktigt nu är att man får schysta arbetsplatser och bra med konferenslokaler för att det här ska bli bra, säger Marita Jonsson.

I nuläget är tanken att det ska vara mindre öppna kontorslandskap där personalen har fasta platser. Men det kan bli aktuellt med en helt eller delvis aktivitetsbaserad lösning, enligt Håkan Olsson, ställföreträdande generaldirektör på Arbetsmiljöverket.

– Lokalen är utformad på det sättet att vi kan välja att gå in i båda lösningarna, säger han till Publikt.

STs Marita Jonsson betonar att personalen har vitt skilda arbetsuppgifter, och att en aktivitetsbaserad lösning sannolikt passar vissa yrkesgrupper bättre än andra.

Forskning pekar på att aktivitetsbaserade kontorslösningar kan innebära arbetsmiljörisker, och vissa i personalen har haft synpunkter på att Arbetsmiljöverket eventuellt ska införa aktivitetsbaserat kontor, enligt källor till Publikt.

– Det finns forskning som visar på nackdelar och det finns den som visar på fördelar. Jag vet att det finns olika synpunkter inom verket och jag tycker att det är en styrka. Det är naturligt att det har kommit upp en diskussion, säger Håkan Olsson.

Evelyn Morales Zárate Svedendahl, huvudskyddsombud på myndigheten, bekräftar att det har funnits ett motstånd från delar av personalen mot flytten. Inte bara gentemot eventuella aktivitetsbaserade lösningar, utan även mot lokaliseringen i Solna och den minskade ytan.

Inom några veckor ska skyddsorganisationen och arbetsgivaren mötas för att börja arbetet med att riskbedöma alternativen för respektive avdelning, enligt henne.

– Alla jobbar inte på samma sätt. Det finns delar av verksamheten som behöver mer lugn än andra på grund av arbetsuppgifterna, säger Evelyn Morales Zárate Svedendahl.

Hyresavtalet för det nya kontoret i Solna löper över sex år och årshyran sänks från runt 19,3 miljoner kronor till 17,5 miljoner kronor i och med flytten. En kostnadssänkning som motiverar en minskad yta per anställd, menar Håkan Olsson.

– Det tycker jag. Vi har gjort en skattning att om vi skulle sitta kvar i befintliga lokaler skulle en hyresökning bli minst 12 procent eller ännu mer. I ett sådant läge hade vi suttit i större lokaler med betydligt högre kostnader, säger han.

Arbetsmiljöverket kommer att flytta in i de nya lokalerna i mitten av november.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA