Minister vill slå ihop högskolor

HÖGSKOLAN2011-10-24
Antalet lärosäten kan behöva minskas när studentkullarna minskar. Det skriver utbildningsminister Jan Björklund, FP, i en debattartikel i Dagens Nyheter, DN.

Lärosätena står inför flera utmaningar som kan komma att förändra det svenska högskolelandskapet, skriver Jan Björklund i DN. En del av dem beror på politiken, medan andra beror på demografiska förändringar.

Enligt utbildningsministern skärper regeringen nu kraven på utbildningens kvalitet. Högskoleverket har uppdragits att göra skarpare kvalitetsutvärderingar och examenstillståndsprövningar av all högre utbildning. Om kvaliteten inte är tillräckligt hög dras examensrätten in.

Högskoleutbildning bedrivs på 37 universitet och högskolor, medan forskningsresurserna är koncentrerade till ett tiotal universitet, konstaterar Jan Björklund:

”Å ena sidan bör högre utbildning och forskning hänga ihop, å andra sidan har Sverige skapat en stor mängd högskolor som nästan enbart ägnar sig åt det förstnämnda. Slutsatsen som bör dras är att det är önskvärt med en väsentligt ökad samverkan mellan de forskningstunga universiteten och de regionala högskolorna.”

Samtidigt kommer studentkullarna att krympa snabbt de närmaste åren. Om sex år har antalet 20-åringar minskat med en fjärdedel. Det kommer att leda till att vissa högskolor kommer att få svårt att fylla sina utbildningar, och enligt utbildningsministern bör söktrycket påverka fördelningen av antalet platser mellan lärosätena.

”Ett antal högskolor kan därför stå inför svåra vägval inom något eller några år. En lösning kan då vara att en regional högskola går samman med ett starkt forskningsuniversitet. Därigenom kan verksamheten stärkas och kvalitetssäkras och utbildning kan säkras på många platser i landet”, skriver han.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.